Follow Us On

5 vinkkiä kansainvälisten verkostojen luomiseen

Suurennuslasin sisällä teksti Myytti: Suomalainen on maailmalla se juntti joka kompuroi niin sanoissaan kuin teoissaan

Blogi

5 vinkkiä kansainvälisten verkostojen luomiseen

 

Verkostojen luomiseen ei tarvita niin paljon kuin voisi kuvitella. Loppujen lopuksi siinä on kyse muiden ihmisten kanssa yhdessä toimimisesta. Kaiken taustalla siis piilee perustavanlaatuinen ymmärrys siitä, miten ihminen toimii, mitä hän tarvitsee ja mikä hänelle on hyväksi. Ihminen on aina ihminen, ja samat tarpeet ja toiveet pätevät kaikkialla. Auttaaksemme ihmisiä, meidän tulee myös ymmärtää ihmisiä. Tämä ymmärrys kehittyy yhteistyön ja toiminnan kautta.

On suuri palvelus maailmalle jakaa kansainvälisen yhteistyön muodossa tietotaitoa ja toimintakulttuuria paikallisesti toimiviksi todetuista malleista. Näin levitämme hyviä käytänteitä, mitkä tuovat ja lisäävät hyvinvointia, ei ainoastaan Suomessa vaan myös kansainvälisesti. Saadaksemme hyvät ideamme leviämään tarvitsemme verkostoja, joiden avulla voimme viedä niitä eteenpäin.

Verkostot rakennetaan olemalla aktiivinen

Verkostoja ei tarvitse olla valmiina, vaan niitä luodaan. Kansainvälinen yhteistyö on pitkälti verkostotyöskentelyä. Älä kuitenkaan anna termien tai ajatuksen vaikeudesta estää sinua, kuitenkin kyse on vain keskustelusta. Ottamalla yhteyttä ja keskustelemalla ihmisten kanssa, voit löytää itsesi mitä hienoimmista yhteistyökuvioista. Voimme oppia toinen toisiltamme, sekä näin edesauttaa kansainvälistä kehityksen tilaa ja selvitä paremmin maailmaa haastavista tilanteista.

Verkostomainen työskentely on Kukunorille ominaista ja kokemukset erilaisista yhteisöistä ovat antaneet näkökulmaa verkostojen rakentamiseen. Miten verkostotyöskentelyyn voi sitten lähteä mukaan?

1. Sanallista mitä me voimme antaa muille – mitä me annamme verkostolle

Verkostoitumisen ensiaskeleena on hahmottaa, mistä lähtökohdista ollaan lähdössä liikkeelle, ja mitä arvoa voidaan tarjota muille. Keskustelu on helposti avattavissa, kun itselle on selvää, mitä halutaan sanoa ja viedä eteenpäin. Verkostojen arvo kasvaa sen toimijoiden valmiuksien mukaan. Anna siis hetki sille, että näet mitä hyvää teillä on tarjottavissa. Sillä sitä hyvää ihan varmasti löytyy.

2. Määrittele omat tavoitteesi – mitä me haluamme verkostolta

Verkostojen ja yhteistyön luonteeseen kuuluu, että kaikki osapuolet saavat jotain. Verkostotyöskentelyyn lähdettäessä onkin hyvä selkeyttää itselle ja verkostolle se hyöty, mitä yhteistyöstä haluaisi ja mikä siitä on realistisesti saatavissa.

3. Kartoita olemassaolevia verkostoja tai alan avainhenkilöitä

Sinulla voi olla jo kutkuttava ajatus siitä kenen kanssa haluaisit tehdä yhteistyötä ja rakentaa verkostoja. Tai sitten sinulla on maailma avoinna, ja olet vasta kartoittamassa mahdollisuuksia. Tässä kohtaa on hyvä tehdä hieman salapoliisityötä, ja sukeltaa verkosta löytyvään tietoon. Avainsanoilla etsittäessä Googlesta voi tulvia paljonkin vaihtoehtoja, tai sitten löytyä heti yksittäinen kiinnostava taho, johon voisi olla yhteydessä. LinkedIn on myös hyvä väylä tavoittaa eri alojen toimijoita.

4. Ole yhteydessä muihin ja kerro haluavasi rakentaa yhdessä

Keskustelun avaaminen mahdollisiin toimijoihin on tärkein konkreettinen teko verkostoitumisen polullasi. Se voi parhaassa tapauksessa avata moniakin ovia. Hyvä myös varautua siihen, että joskus hyvät keskustelut ottavat aikaansa. Voit lisäksi avata keskustelua niihin tahoihin, jotka ovat pitkänlinjan verkostoitujia ja jotka ovat jo tehneet kansainvälistä yhteistyötä ja luoneet verkostoja. Ole siis rohkeasti yhteydessä ja aloita keskusteluja eri tahojen kanssa.

5. Ole aktiivinen verkostossasi

Aktiivisuus ajaa asiaasi eteenpäin. Kansainvälisten verkostojen muodostaminen ja ylläpitäminen on vaivansa arvoinen panostus, niin mukana oleville kuin maailmallekin. Yhteistyön lisäämän arvon myötä voidaan luoda ja vakiinnuttaa hyviä käytänteitä, jotka voivat tuoda hyötyjä muillekin. Verkostoilla on mahdollista kasvaa ja levitä laajallekin, kun ne pistetään aluille. Jatka siis keskusteluja, ja katso mihin verkostosi vievät sinut.

Oli lähtökohtasi mikä tahansa, niin verkostoituminen on kannattavaa. Lähdethän rohkeudella ja ennakkoluulottomuudella eteenpäin kohti uusia haasteita. Sillä tiellä voit löytää vaikka mitä uutta, ja tulla itsekin uudistuneeksi.

 

Haluatko aloittaa verkostojen luomisen heti? Tule mukaan ilmaiseen webinaariin tapaamaan muita aiheesta kiinnostuneita 5.10 klo 14-16.30!