Maaliskuussa 2020 koronavirus ja poikkeuslait pakottivat kolmannen sektorin toimijat Suomessakin ennennäkemättömään digiloikkaan heikommassa asemassa olevien ihmisten tuen turvaamiseksi. Diakonialaitoksen Kanssala-hanke laajensi nopeasti Helsinki-keskeisen yhdistystoimintaa tukevan toimintansa verkkoon valtakunnalliseksi toiminnaksi, ja olimme toki myös CTT:nä rikkana rokassa. Kanssalan perustama Yhdessä elämisen tapoja epidemian aikana -Facebook-ryhmä tavoitti järjestötoimijoita laajalta kattaukselta. Kriisin kasvattama kumppanuus toimijoiden kesken toivon mukaan jatkuu yhä vaikuttaen tapaamme kehittää yhdistystoimintaa tulevaisuuteen. FB-ryhmässä järjestettiin maalis-huhtikuussa eri alojen toimijoiden kesken yhteiskehittämistapaamisia, ja tarjouduimme Citizen Think Tankissa fasilitoimaan avoimen yhteiskehittämisen tapaamisen mielenterveysjärjestöjen kesken 6. huhtikuuta.
“Muutin vastikään pois opiskelijasolusta, jossa asuessani sairastin vaikeaa masennusta. Ympyrä sulkeutui, kun ennen muuttoani koronaeristyksen vuoksi vietin viimeiset viikot pitkälti samankaltaisissa olosuhteissa ja mielentilassa. Pääsin reflektoimaan omaa, sosiaalisesti viileässä opiskelija-asunnossa sairastettua masennusta, joka todennäköisesti näyttäytyi näkymättömänä asuintovereilleni ja johon myös siltä osin liittyi siis runsaasti yksinäisyyden kokemusta.
Eräänä etäopiskelupäivänä kuulin kovaäänistä itkua alapuolellani olevasta asunnosta. Itkun lomassa kuului epätoivon, yksinäisyyden ja epäonnistumisen kokemuksen purkamista, ja koin kuulevani kaikuja itsestäni parin vuoden takaa. Kerrostalossa kukin käy läpi samat musertavat tunteet omissa laatikoissaan, kuka missäkin määrin, toisistaan tietämättä. Koronakevät lienee nostanut etenkin yksinäisyyden tunnetta, ja on absurdia, että kärsimme siitä niin lähellä toisiamme.
Ovinkellon soittajaksi minusta ei ikävä kyllä sinä päivänä ollut, mutta löysin kaapit tongittuani levyn chiliraakasuklaata: endorfiinit tekevät suklaasta parasta mahdollista lohturuokaa. Etsin kauneimman löytämäni postikortin ja pyrin parhaani mukaan kirjoittamaan siihen lohdullisen viestin siitä, miten täällä naapurissa on itketty samat itkut, mutta elämänilo on jälleen löytynyt – et ole yksin, ja toipuminen on mahdollista. Harmikseni en tajunnut liittää korttiin kriisipuhelimen numeroa. Sujautin suklaan kortin kera postiluukusta, ja toivon tuoneeni edes vähän lohtua ahdistuksen keskelle.”
Miten tukea kynnyksen yli?
Kanssalan Yhdessä elämisen tapoja epidemian aikana ja Citizen Think Tankin organisoimassa mielenterveyden parissa työskentelevien Zoom-tapaamisessa mietimme, kuinka avun voisi tuoda lähelle yksilöä. Kokemusasiantuntijan kertomus omista masennusvuosistaan – postin tarkastamista välioven takaa useita kertoja päivässä, odottaen jonkinlaista merkkiä ja itsensä ulkopuolelta tulevaa lohtua – koskettivat syvästi. Apua tarvitaan, kun epätoivo on akuutti, mutta voimavarat tuen hakemiseen ovat “nollassa”. Yhteistapaamisen ja tarinan myötä ajatus kodin kynnyksen ylittävästä tuesta resonoi voimakkaasti. Muutamassa viikossa kirjoitettiin kynä sauhuten, soiteltiin yhteistyötahoja ja asiantuntemusta lisää ja muodostettiin hankesuunnitelma STEA:n korona-avustushakuun. Toukokuun 26. päivä tuli ilmoitus Kynnyksen yli yhdessä -hankkeelle myönnetystä rahoituksesta. Hanke käynnistettiin maanantaina 1.6. ja kestää vuoden loppuun saakka.
Apua asiakasportaalista
Kynnyksen yli yhdessä -hankkeen tavoitteena on nuoriso- ja opiskelija-asunnoissa asuvien nuorten aikuisten mielenterveyden ja hyvinvoinnin edistäminen, valtakunnallisten kriisipalveluiden saavutettavaksi tekeminen kohdennetun viestinnän kautta sekä kehittämistyöryhmän perustaminen kohderyhmän kanssa työskentelevien kesken. Hankkeen yhteistyötahot ovat Kakspy ry (päähakijana, työntekijäresurssi), Suomen opiskelija-asunnot SOA ry, Nuorisoasuntoliitto NAL, Mieli Suomen mielenterveys ry, MTKL Mielenterveyden keskusliitto ry, Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry, opiskelijoiden mielenterveysjärjestö Nyyti ry ja Kulttuurin ja hyvinvoinnin liitto Kukunori ry.
Viestintäkampanjan metodi muuttui nuoriso- ja opiskelija-asunto-organisaatioiden kanssa keskustellessa fyysisestä kortista tai “viestistä” nuoriso- ja opiskelija-asunto-organisaatioiden virtuaalisten asukasportaalein toteutettavaksi. Idean kanta-ajatus pysyi kuitenkin samana: asuakseen asunnossa ja käyttääkseen mm. pesutupaa asukas jo toimii portaalin kautta, joten viestintä samalla alustalla saavuttaa valtaosan kohderyhmästä. Hankkeen tarkoituksena ei ole tuottaa uutta materiaalia kohderyhmälle, vaan koota yhdelle verkkosivulle aihepiiriin sopiva tieto usealta eri toimijalta, mikä sekä linkitetään viesteihin asukasportaalin kautta, että on vapaassa levityksessä yhteistyötahoille. Verkkosivu toimii myös mm. asumisorganisaatioiden asumisohjaajien apuna heidän tukiessaan nuorta. Hankkeen yhteistyökumppanit mahdollistavat verkkosivulle asiantuntevan ja monipuolisen tiedon aina arjen jaksamisesta taloudenpitoon, ihmissuhteista työhön ja opiskeluun sekä ehkäisevään päihdetyöhön.
Fanni-Laura Mäntylä ja Mari Sahlberg
Citizen Think Tankin digifasilitoinnin työntekijät
“Ääneen puhuminen kannattaa aina”
Citizen Think Tank (CTT) on kokeilukulttuuria edistävien hankkeiden Propellipäät (Kukunori) ja Lov Me (Kakspy ry) yhteinen projekti, joka käynnistettiin lokakuussa 2019. CTT on fasilitoidun eli tuetun yhteiskehittämisen alusta, jossa yhteiskehittämisestä kiinnostuneet voivat avoimessa ja luottamuksellisessa ilmapiirissä digifasilitaattoreiden tuella muutosmuotoiluprosessin avulla kehittää yhdessä ratkaisuja terveyden, hyvinvoinnin ja kulttuurin kysymyksiin.