Follow Us On

GFP-malli rantautui Iso-Britanniaan – ensimmäiset kulttuuripajat käynnistyvät Lontoossa ja Walesissa

Blogi

GFP-malli rantautui Iso-Britanniaan – ensimmäiset kulttuuripajat käynnistyvät Lontoossa ja Walesissa

 

Kukunorin GFP-toimintamalli rantautuu jälleen uusille mantereille. Tällä kertaa mallia hyödyntävien kulttuuripajojen suuntana on Eurooppa ja Iso-Britannia, missä ensimmäiset vertaisohjaajakoulutukset on jo aloitettu – ja yhteinen biisinversekin tehty etänä Suomen ja Walesin välillä.

GFP (Guided Functional Peer support) toiminta sai alkunsa Suomessa, mutta viime vuosina mallia on sovellettu myös kansainvälisesti. Nyt mallia soveltavia kulttuuripajoja on juurtumassa Itä-Lontooseen ja Walesiin – yhteistyössä Community Music Walesin ja Chisenhale Galleryn kanssa.

“Yhteistyö lähti liikkeelle vuoden 2023 aikana, jonka jälkeen olemme työstäneet yhdessä mallin hyödyntämistä useiden vierailujen ja työpajojen kautta,” kertoo kansainvälisestä yhteistyöstä Kukunorin Roso-tuotannon hankepäällikkö Sampo Riskilä.

Community Music Wales (CMW) tarjoaa osallistavia musiikkityöpajoja eri-ikäisille ja -taustaisille ihmisille, erityisesti heikommassa asemassa olevissa yhteisöissä. Chisenhale Gallery taas tuo uutta taidetta ja osallistavia prosesseja nuorten ja mielenterveyspalvelujen asiakkaiden arkeen Itä-Lontoossa.

“Toimijoita yhdistää sama arvopohja: luovuus, yhteisöllisyys ja mahdollisuus löytää oma ääni vertaisyhteisön tuella. GFP-malli sopii tähän ympäristöön loistavasti”, kertoo Markus Raivio, Kukunorin toiminnanjohtaja ja GFP-mallin kansainvälisen skaalaamisen vastaava.

Ensimmäinen yhteinen koulutus Cardiffissa

GFP-mallin juurtuminen Iso-Britanniaan konkretisoitui huhtikuussa 2025 Cardiffissa järjestetyssä koulutuksessa. Mukana oli henkilöstöä Community Music Walesista, Chisenhale Gallerysta sekä miesten mielenterveysjärjestö Brawdista – ja joukko uusia vertaisohjaajia.

Koulutuksessa syvennyttiin GFP-toiminnan ytimeen ja digitaalisiin luovan tekemisen menetelmiin. Päivän aikana syntyi myös kansainvälinen, kirjaimellisesti rajat ylittävä biisiverse, kun osallistujat Helsingistä, Tampereelta, Lontoosta ja Cardiffista rakensivat etäyhteydellä yhdessä uuden kappaleen alun.

“Reilun tunnin digipajassa tehtiin versen ainekset etänä. Yhteistyö oli heti luontevaa ja innostavaa. Koulutuksen päätteeksi vertsikat saivat diplomit ja kaikki osallistujat papukaijamerkit,” Sampo kertoo.

Tilaa nuorten äänelle – taide osaksi arkea

Itä-Lontoossa toiminta rakentuu yhteistyössä Chisenhale Galleryn kanssa paikallisten nuorten näkökulmasta käsin.

”Toiminta resonoi vahvasti sen kanssa, mitä olemme tehneet viimeisen kahden vuoden aikana taiteilijoiden ja nuorten kanssa. Olemme todella kiinnostuneita oppimaan tästä lisää ja soveltamaan mallia omaan toimintaamme”, kertoo yhteisöllisen taiteen kuraattori Seth Pimlott.

Taiteilija Becky odottaa jo malttamattomana alkavaa kulttuuripajatoimintaa.

”Olen tosi innoissani ajatuksesta, että voimme luoda tilan, jossa nuoret voivat kokeilla ja improvisoida. Se tuntuu ihan päinvastaiselta kuin perinteinen taidekasvatus – ja juuri siksi siinä on valtavasti mahdollisuuksia.”

Myös CMW:llä tulevaisuuden suunnitelmat ovat jo hahmottumassa:

”Olemme iloisia yhteistyöstä ja haluamme levittää GFP-mallia laajemmin Walesissa. Tulevaisuudessa toivomme lisää yhteistyötä Kukunorin kanssa, myös kansainvälisesti”, kertoo toiminnanjohtaja Hannah Jenkins.

Kiinnostus suomalaista mielenterveystyön innovaatiota kohtaan kasvaa Euroopassa

GFP-mallin laajeneminen Britanniaan on osa Kukunorin pitkäjänteistä kansainvälistymistyötä mm. Keniassa ja Pohjoismaissa. Malli on jo saanut laajaa tunnustusta Euroopassa, mukaan lukien valinta EU:n Best Practices for Mental Health -portaaliin ja Euroopan mielenterveyden kattojärjestö GAMIAN-Europen Good Practice -palkinto. Nyt se viedään osaksi arkea uusissa paikallisyhteisöissä, uudessa kulttuurikontekstissa.

”Yhteistyö Isossa-Britanniassa osoittaa, että yhteisöllinen, osallistava ja vertaistukeen nojaava kulttuuritoiminta kiinnostaa yli rajojen. Se tarjoaa mahdollisuuksia kehittää hyvinvointia tavalla, joka tuntuu mielekkäältä osallistujille – oli toimintapaikka sitten Kenian maaseudulla, Walesin kauniissa maisemissa, Lontoon metropolin sykkeessä tai Itä-Suomen pikkukaupungissa,” Markus sanoo.

 

Lue myös: https://www.kukunori.fi/suomalainen-mielenterveysinnovaatio-valittiin-eun-parhaiden-kaytantojen-joukkoon/