Follow Us On

Irtokarkeista kriisien käsittelyyn – OK-tiimi auttaa ja tukee

Blogi

Irtokarkeista kriisien käsittelyyn – OK-tiimi auttaa ja tukee

 

Aurinkoiset elokuun terveiset Suomen Turusta Otetaan koppi -tiimiläisiltä. Olemme iloisia, että saimme kutsun Propellipäiden toimintaan- blogipostauksen muodossa ja 16.9. tavataan aamukahveilla. Kerromme millaisin aineksin ja maustein tämä hanke on kehittynyt, mitä olemme oppineet ja millaisin tavoin edelleen kehitämme työtämme. Lisäksi kerromme hyviksi havaitsemistamme käytännöistä työssämme ja osallistujien tavoittamisessa. Tulethan mukaan kuulolle?

OK-hanke on somehanke ja missiomme on auttaa matalalla kynnyksellä erilaisia ja erilaisissa elämäntilanteissa olevia vanhempia. Me toimimme somen lisäksi fyysisesti Perhetalo Heidekenillä, Mannerheimin lastensuojeluliiton Varsinais-Suomen piirin alaisuudessa. Starttasimme työmme helmikuussa 2019 ja tämä on STEAN rahoittama hanke. Uskomme vahvasti yhteiskehittämiseen ja vertaisuuteen. Palvelumuotoilun kautta kehitämme ja luomme erilaisia matalan kynnyksen palveluita vanhemmille ja huoltajille.

Meillä on suuri lupaus: OK-tiimi tukee ja auttaa, ettei kukaan jäisi yksin itseä askarruttavien asioiden kanssa.  Syy yhteydenottoon ei tarvitse olla vain lapsiin tai perhe-elämään liittyvää, vaan aivan kaikki elämään kuuluvat asiat, ne pienetkin, otetaan vastaan. Oli kyse irtokarkki-tarjouksesta tai parisuhdekriisistä, olemme ottamassa kopin! Tarjoamme keskusteluapua somessa (myös anonyymisti), toteutamme erilaista vertaistoimintaa (esim. ryhmiä), järjestämme tapahtumia sekä koulutamme kokemusvertaisia.

Vanhemmuudessa tulee tutuksi koko elämän kirjo: iloineen, murheineen, pelkoineen ja suruineen. Olemme havainneet, että ajoittain vanhemmuus voi tuntua yksinäiseltä. Tulee tarve vertaistuelle, neuvoille, tai tarvitsee porukan, yhteisön, jossa niin vanhemmuudelle, kuin muille tärkeille asioille olisi tilaa. Tällainen yhteisö, jossa iloita yhdessä, missä jakaa huolta ja surua, jossa saa hassutella ja olla oma itsensä, on Turun seudun Mamit. Reilun 10 000 naisen ryhmä on myös Otetaan koppi- hankkeen syntysija, alusta ja ponnahduslauta. Kaikilla menestystarinoilla on oma alkunsa, se jokin, josta sai sytykkeen syntyä. Myös mamien ryhmän taustalla on unohtumaton tarina, johon moderaattorimme Tina Hilck reagoi.

Kuusi vuotta sitten eräs äiti päätyi itsemurhaan. Hän oli sairastunut synnytyksen jälkeiseen masennukseen. Hän oli ilman paikallista turvaverkkoa eikä hänen tilannettaan otettu tosissaan paikkakunnan neuvolassa. Samassa Facebookin odotusryhmässä olleet naiset yrittivät auttaa ja tukea eri puolilta Suomea, mutta tilanteen pahentuessa tämä äiti ei nähnyt muuta ratkaisua kuin viedä henkensä.  Ryhmässä ollut Tina toimi: hän perusti omille ystävilleen ja heidän ystävilleen ryhmän, ettei yhdenkään äidin tarvitsisi jäädä yksin. Olisi aina paikka mihin kuulua. Paikka, josta kysyä apua, neuvoja, saada vertaistukea. Näin syntyi Turun seudun Mamit. Jo seuraavana aamuna ryhmässä oli 400 äitiä ja mm. Lounais-Suomen poliisi halusi olla tukemassa ryhmän jatkoa.

Ryhmästä on todellakin tullut menestys. Kuudessa vuodessa ryhmään on tullut äitejä mukaan Turun seudulta joka vuosi tasaisesti. Reilun 10 000 naisen ryhmän menestyksen taustalla on Tinan itsensä lisäksi, tehokas ja yhteen puhaltava vapaaehtoispohjalta toimiva ylläpito- porukka.  Menestyksen on tarvittu paljon työtunteja. Ryhmässä ollaan ajan hermolla, ennakoidaan, ohjataan, jaetaan tietoa ja tehdään paljon yhteistyötä paikallisten yrittäjien, yhdistysten ja vaikuttajien kanssa.

TSM ryhmän toiminta siirtyi vuonna 2016 osaksi MLL Turun yhdistystä, joka toimii puolestaan osana MLL:n Varsinais-Suomen piiriä. Otetaan koppi-hanke syntyi ajatuksesta olla TSM- ryhmän tukena ammattilaisvoimin sekä kouluttaa kokemusvertaisia piirin sisälle. Helmikuussa 2019 Tina, vastuukoordinaattori Heini Varpukari sekä koordinaattori Eeva Roisko aloittivat työt Perhetalo Heidekenillä. Useampi sata yhteydenottoa, ryhmätapaamisia, arjen tueksi toteutetut AFTERarki-teemaillat sekä kokemusvertaiskoulutukset ovat todentaneet tällaiselle toiminnalle olevan suuri tarve.

Meillä tiimiläisillä on ammatillisen osaamisen lisäksi omia elämänkokemuksia ja elämänkriisejä, jotka ovat muokanneet tavan tehdä työtä, yhdistäen vertaisuuden ammattilaisuuteen. Aito välittäminen, läsnäolo, lähestymisen helppous ja vertaiseksi asettuminen ovat olleet avainasemassa hanketta edelleen kehittäessä. Some mahdollistaa, että työtä voi tehdä milloin ja missä vain sekä vastata avunpyyntöön nopeasti. Avunhakijalle on taatusti tärkeää, että vastaus avunpyyntöön tulee 24h kuluessa ja hanke on auki vuoden ympäri.  Matalakynnyksellisyyttä tukee mahdollisuus anonymiteettiin. Hankkeella on omia yhteistyökumppaneita, ja tarvittaessa avunhakija ohjataan lisäavun piiriin tai yhteistyökumppaneilta kysytään apuja tilanteen helpottamiseksi.  Räätälöimme tarjoamamme avun joka kerta yksilöllisesti.

Korona-aika keväällä 2020 toi koko yhteiskuntaan haasteen miten yhteisöllisyyttä toteuttaa ja jakaa digitaalisesti. OK-hanke ja koko MLL Varsinais-Suomenpiiri tarttui haasteeseen nopeasti ja hyvinkin ketterästi toimintoja siirrettiin digitaaliseksi. Tämän myötä OK-hanke laajeni syksyksi 2020 kun syntyi OKtuki -hanke. Heini ja Tina luotsaavat digitaalisia järjestöpalveluita Stean myöntämän lisärahoituksen turvin. OKtuki kouluttaa ympäri Suomen paikallisia MLL-toimijoita digitaalisten palveluiden käyttämiseen sekä on digi-tukena. OK-tiimiin liittyi syksyksi piirin työntekijät Satu Lempinen ja Rea Metsäpalo, jotka tuovat oman osaamisensa tiimiin. Hienoja uusia juttuja tulossa, joista infoamme syyskuun puolella (ota OK:n facebook-sivu seurantaan).  Emme malttaisi odottaa!

Elämme outoja aikoja ja ihan varmaksi ei kukaan tiedä millainen loppuvuosi 2020 tulee olemaan. Epävarmuuden keskellä on tärkeää, ettei yksinäisyys kävisi ylivoimaiseksi ja että jokainen kokisi olevansa osa jotakin yhteisöä. Me OK-tiimissä teemme kaikkemme, jotta yhteisö on olemassa, tapahtui mitä tapahtui. Autamme ja tuemme, järjestämme tapahtumia ja olemme kuulolla. Online.

Ettei kukaan jäisi yksin.

 

OK-hanke
https://otetaankoppi.fi/tietoahankkeesta/

Lupaus: ettei ketään jää yksin itseä askarruttavien asioiden kanssa.

KESKUSTELUapua
apua ja tukea vanhemmille ja huoltajille elämän eri tilanteisiin  

AFTERarki –teematapahtumat
Hetki itsellesi arjen keskellä  

VERTAIStuki
Vertaisuudessa on voimaa!
KOKEMUSvertaiset apunasi
VERTAISryhmät

KOKEMUSvertainen -koulutus
Kaikenlaiset elämäntarinat ovat yhtä arvokkaita.
Jakamalla oman tarinasi, voit auttaa muita. 

OK-tuki
digikoulutus ja tuki

otetaankoppi.fi
Kysy lisää: heini.varpukari@mll.fi