Follow Us On

Myytti 1: ”Kuka maailmalle kurkottaa se härmään kapsahtaa”

Suomalaisten osaaminen vastuullisuuden saralla on maailman huippuluokkaa, ja osittain tästä johtuen kansainvälisen bisneksen aloittaminen on nopeampaa ja helpompaa kuin koskaan aikaisemmin.  

Oman yhteiskunnallisen markkinasegmentin voi löytää jopa helpommin kansainvälisesti kuin omasta kotimaasta. Ratkaisevaa on, että oma tuote ja palvelu on helposti skaalautuva ja monistettava. Vaikka jokainen suunnitelma ei lopulta toteutuisi, on matkan varrella luultavasti jo oppinut paljon uutta. 

Miksi meidän kaikkien tulisi kansainvälistyä?

Myytti 2: "Suomalainen on maailmalla se juntti, joka kompuroi niin sanoissaan kuin teoissaan”

Tulet takuulla yllättymään siitä, miten suomalainen osaaminen otetaan maailmalla vastaan – ja toisaalta miten paljon suomalaisilla on opittavaa muualta. Tuoreen Suomalaisen työn liiton tutkimuksen mukaan suomalaisilla on kansainvälisesti erittäin hyvä maine vastuullisina ja reiluina kumppaneina – edustamme arvoja, jotka edistävät yhteistä hyötyä. 

Verkostoitumaan kannattaa siis lähteä rohkeasti ja ennakkoluulottomasti, sillä lähtökohtaisesti olemme lopulta samanlaisia. Unelmoimme ja kohtaamme haasteita. Lopulta kansainvälistymisessä on paljon kyse myös ihmistaidoista, joita meiltä suomalaista löytyy jo takataskusta.

Myytti 3: ”Hyvää tekemällä ei voi eikä saa tienata rahaa”

Ilman rahaa ei voida rakentaa tai saada aikaan vaikuttavuutta – ideoiden skaalaaminen ei ole järkevää ilman kannattavaa liiketoimintaa. Arvopohjaiselle, vastuulliselle toiminnalle on kysyntää ja se onkin voimakkaasti kasvava ala, johon suomalaisten kannattaa osaamisellaan lähteä mukaan.

Hyviä ratkaisujamme levittääksemme ja yhteiskunnallista muutosta rakentaakseemme on kilpailua järkevämpää pyrkiä olemaan erottautuva. Älä yritä olla parempi kuin toiset, tee eri asioita  kuin toiset.

Myytti 4: ”Suomalaisten pitää tehdä hyvää vain suomalaisille”

Edistääksemme Suomen etua meidän pitää tehdä yhteistyötä myös muualla. Yhteistyö ja arvopohjaisen toiminnan toteuttaminen myös rajojemme ulkopuolella tuo lopulta hyvää kaikille meille. Kansainvälisen työn vaikutukset heijastuvat positiivisesti myös Suomeen. 

Kansainväliseen työhön suunnattujen resurssien vaikutukset jäävät liian usein piiloon. Ympäristöä sekä ihmisiä kunnioittava työ on maailmalla paitsi tarpeellista, myös välttämätöntä. Siinä kannattaa olla mukana.

Myytti 5: ”Mitään sellaista ei Suomessa kannata tehdä, mitä ei ole jo tehty Ruotsissa”

Me suomalaiset olemme usein itsekin yllättyneitä, kun olemme ensimmäisiä jossakin. Jääkiekossa menestymisen lisäksi olemme osoittaneet, että voimme menestyä luomalla uniikkeja liiketoimintamalleja ja palveluita. Olemme osoittaneet, että voimme olla maailman edelläkävijöitä esimerkiksi sosiaalisten innovaatioiden saralla. Emme silti itsekään aina tiedä, millaista potentiaalia ideoissamme on.