Follow Us On

Kävelyfutis kannusti Rolfin takaisin elämän pelikentille

Blogi

Kävelyfutis kannusti Rolfin takaisin elämän pelikentille

 

Kun terveys syystä tai toisesta pettää, elämä voi tuntua pysähtyvän. Rolf, 67-vuotias helsinkiläinen, löysi sairauskohtausta seuranneen kuntoutuksen kautta uuden liikuntamuodon, kävelyjalkapallon, joka on tuonut uutta virtaa ja hyvinvointia arkeen. “Sieltä sohvan syvyyksistä hakee vain ambulanssi. Itse sieltä pitää nousta ylös ja lähteä mukaan.”

 

Sydänkohtaus rohkaisi liikkeelle ja elämäntaparemonttiin

Rolf kertoo avoimesti, kuinka hänen elämänsä muuttui yllättäen syksyllä 2021 saadun sydäninfarktin jälkeen. 

”Sain infarktin ja slaagin seurauksena minulla diagnosoitiin sepelvaltimotauti. Kelan sydänkuntoutuskurssilla manipuloitiin elintapamuutoksia kuten ruokailua ja erityisesti liikuntaa. Tällä kurssin viitoittamalla polulla olen”, Rolf kuvailee tarinaansa kävelyfutisharrastuksen taustalla.

Matalan kynnyksen liikuntaa yhteisön tuella

Rolf osallistuu Eläkeliiton paikallisyhdistyksen Ikiliikkujat-kävelyjalkapallojoukkueen toimintaan Helsingissä. 

”Treenaamme sekajoukkueissa kerran viikossa Myllypuron Pallomyllyssä. Pallohan meillä on aina kateissa, mutta tärkeintä on yhdessä treenaaminen ja hyvä fillis, huumoria unohtamatta,” Rolf naurahtaa.

Kävelyfutis on tarjonnut hänelle mahdollisuuden liikkua arjessa säännöllisesti ja löytää iloa urheilusta. Kuten monille saman ikäpolven edustajille, lapsuuden kokemukset koululiikunnan puolelta eivät aina ole olleet positiivisia. 

”60- ja 70-luvun koulumaailma jätti kyllä huonot liikuntakokemukset. Olin se takarivien pullea poika, joka viimeisinä valittiin joukkueisiin. Vasta lukiossa löysin liikunnasta mielekkyyttä oikeanlaisessa kaveriporukassa ja -ohjauksessa”, hän muistelee. 

Rolfin mielestä kävelyfutiksen hitaampi tempo tekee lajista sopivan lähes kaikille ikään tai kuntoon katsomatta. Kävelyjalkapallo ei ole myöskään vain fyysistä liikuntaa – se on myös henkisen hyvinvoinnin tukemista. 

”Kaikesta liikunnasta, myös kävelyfudiksesta pelin aikana vapautuu endorfiineja. Syksyn harmaissa maanantaiaamuissa lähtö pelaamaan on ollut välillä vaikeaa, mutta jokaisen pelikerran jälkeen on ollut hyvä mieli” Rolf kertoo.

Kävelyfutikselle ominainen yhteisöllisyys ja ryhmässä liikkuminen ovat olleet hänelle erityisen tärkeitä. 

”Verrattuna yksilöurheiluun ryhmässä tekeminen saa aina ylittämään itsensä ja rutistamaan vielä yhden hikipisaran enemmän.”

Liike on lääke, jonka jakamiseen tarvitaan yhteiskunnan apua

Kävelyfutis on innostanut Rolfin löytämään uutta liikettä niveliin myös pelikenttien ulkopuolelta. Futisvuorojen lisäksi hän kuntoilee harrastamalla muun muassa vesijumppaa. Rolf haluaa korostaa, kuinka tärkeää liikunnan harrastaminen kaikissa muodoissaan on erityisesti ikääntyville ja terveysongelmien kanssa kamppaileville. 

”Kuten JVG laulaa ”Liike on lääke”. Liikkumattomuus on vakava kansantauti ihan jokaisessa ikäluokassa. Oman sairauteni ainoa hoitokeino, johon itse voin vaikuttaa, on liikunta.”

Rolf toivoo, että hyvinvointialueet, kunnat ja järjestöt ottaisivat toiminnassaan myös ikääntyvät nykyistä paremmin huomioon.

“Erilaista urheilutoimintaa järjestetään erittäin aktiivisesti nuorille ja työikäisille, mutta kuka järjestää organisoidusti myös eläkeikäisillle suunnattua, mielekästä liikuntaa? Tämä on myös arvokysymys miten ja kuinka eläkeläisten palveluihin panostetaan. Mitä pidempään me eläkeläiset olemme ”terveitä” sitä vähemmän kuormitamme sosiaaliturvaa.”

Rolf kiitteleekin kävelyfutisharrastuksen mahdollistavia tahoja Helsingissä.

“Onneksi Stadi tukee kaikkia joukkueliikuntalajeja hallimaksuissa. Myös Eläkeliiton tuki on ollut tuiki tärkeää, sillä muuten meillä ei olisi käverlyfudisyhdistystä El Ikiliikkujat Ry. Kiitos molemmille, samoin kuin Kukunorille Kukunori Cup -kävelyfutisturnauksen vuotuisesta järjestämisestä!”

 

Rohkeasti mukaan kävelyfutistoimintaan

Miten Rolf haluaisi sanoa samassa elämäntilanteessa oleville ihmisille, jotka harkitsevat kävelyjalkapallon aloittamista? 

 ”Rohkeasti mukaan! Sieltä sohvan syvyyksistä hakee vain ambulanssi. Itse pitää nousta ylös ja lähteä mukaan. Samanlaisia ’puuskuttajia’ olemme kaikki. Omakin fudiskokemus on lähinnä kertynyt vain TV:n urheiluruudun välityksellä, joten urheilutaustaa ei tarvita, vaan oikea asenne ja motivaatio riittää”, hän kannustaa.

 

Kukunorin Kävelyfutis-hankkeen tavoitteena on edistää inklusiivista ja helposti saavutettavaa liikuntaa Suomessa yhteisöllisen joukkuepalloilun keinoin. Kirjoitus on osa Tarinoita pelikentiltä -blogisarjaa, jossa kävelyfutisharrastajat kertovat oman tarinansa ja kokemuksensa lajista.

Lue myös artikkeli: Rajat ylittävää mielenterveystyötä Espoossa kävelyfutiksen avulla jo viisi vuotta

 

Kukunorin Kävelyfutis-hanke

  • Kävelyfutis on jalkapallon pohjalta kehitetty matalan loukkaantumisriskin laji, jota pelataan nimensä mukaisesti kävellen. Lajissa on myös muita saavutettavuutta edistäviä sääntörajoituksia, esimerkkinä pallon puskeminen päällä.

    Kukunorin Kävelyfutis-hankkeen tavoitteena on lisätä hyvinvointia liikunnan avulla. Olemme auttaneet järjestöjä ja sote-toimijoita lajitoiminnan käynnistämisestä jo 2018 alkaen.

  • Kävelyfutiksen aloittaminen on helppoa ja hankkeen työntekijämme auttavat mielellään kaikissa kysymyksissä oman harrastustoiminnan käynnistämisessä. Lue lisää täältä