Follow Us On

Kaveritaidot kunniaan Leikkipäivä-viikolla 15.–21.4.

Tiedote

Kaveritaidot kunniaan Leikkipäivä-viikolla 15.–21.4.

 

Valtakunnallista Leikkipäivä-viikkoa vietetään 15–21.4., teemalla kaveritaidot. Kukunori on yksi Mannerheimin lastensuojeluliiton koordinoiman Leikkipäivä-verkoston jäsenistä, jotka vievät leikin ilosanomaa eteenpäin: “Leikki edistää luovuuden ja sosiaalisen vuorovaikutuksen kulttuuria niin lasten kuin aikuistenkin keskuudessa. Kannustamme kaikkia mukaan leikkiin!”

Jo yhdeksättä kertaa järjestettävän teemaviikon tavoitteena on kannustaa kaikenikäisiä leikin pariin ja jakaa tietoa leikin monista merkityksistä. Vuoden 2024 teemana ovat kaveritaidot ja yhteyden luominen toisiin leikin avulla.

“Kaveritaidot valikoitui teemaksi, sillä juuri tässä ajassa on tärkeää oppia tulemaan toimeen erilaisten ihmisten kanssa. Pohjimmiltaan kaveritaidoilla, kuten tunne- ja vuorovaikutustaidoilla, rakennetaan yhdessä hyvää yhteiskuntaa”, kertoo Leikkipäivä-ohjelmaa koordinoiva Karolina Lamroth Mannerheimin lastensuojeluliitosta.

Vuosittaisten teemojen ja tapahtumaideoiden takana on MLL ja sen koordinoima Leikkipäivä-verkosto. Verkostoon kuuluu Kukunorin ohella yli 50 leikkiä rakastavaa toimijaa, jotka toimivat osaltaan Leikkipäivän viestinviejinä.

“Kukunori on kehittäjäorganisaatio, ja luova kokeilukulttuuri on toimintamme ytimessä. Leikki on meille luontainen tapa kehittää, sillä se mahdollistaa heittäytymisen ja luottamuksen rakentamisen suorituspaineista vapaammassa ympäristössä. Tämä luo aidon mahdollisuuden oppia ja kokeilla yhdessä. Meistä on mahtavaa olla edistämässä leikkimistä välineenä luoda uudenlaista hyvinvointia!” Kukunorin viestintä- ja tuotepäällikkö Anita Patanen sanoo.

Leikkimielisiä tapahtumia ympäri Suomen

Viikon aikana järjestetään erilaisia leikkitapahtumia ympäri Suomen. Viikko huipentuu viralliseen Leikkipäivään 21.4. Tapahtumat ovat ilmaisia ja kaikille avoimia. Kuka tahansa voi järjestää Leikkipäivä-tapahtuman tai osallistua sellaiseen. 

“Jo nyt tapahtumia on ilmoitettu enemmän kuin viime vuonna – ja lisää mahtuu mukaan! Toivomme, että joka niemessä ja notkelmassa Suomessa leikitään. Jos et osallistu Leikkipäivä-tapahtumiin, voit järjestää yhteisen leikkihetken vaikka naapurien, kaverien, sukulaisten tai työkaverien kanssa”, Lamroth kehottaa.

Kukunori järjestää Leikkipäivä-viikolla talon omalle väelle yhteisen aamupäivän, jonka ohjelmassa yhdistyvät erilaiset ryhmäytymistä tukevat leikit:

“Teemme Kukunorissa paljon etätöitä, joka lisää joustoa arkeen. Samalla meillä on tarve inhimilliseen kohtaamiseen ja yhdessäoloon, joka ei aina toteudu optimaalisesti etäympäristöissä. Kohtaaminen samassa tilassa ja yhdessäolo on meille tärkeää ja leikki sopii tähän mainiosti”, Patanen sanoo.

Päivän aikana luvassa on myös luova työpaja, jossa henkilöstö pääsee perehtymään järjestön uuteen strategiaan toiminnallisten leikkipisteiden kautta.

“Leikki kehittää tunnetusti ongelmanratkaisukykyä ja ruokkii luovuutta. Se rohkaisee myös kokeilun kautta epäonnistumaan, mikä on tärkeää kaiken uuden kehittämisessä ja omaksumisessa, Patanen sanoo.

Myös Lamroth kokee, että leikillä on paljon hyötyjä aikuisille. 

“Aikuiset voivat oppia uusia asioita siinä missä lapsetkin. Kaveritaitoja ovat muun muassa toisten huomioiminen, neuvottelu, tunne- ja vuorovaikutustaidot. Tunnetaidoissa on aikuisillakin paljon opeteltavaa. Vuorovaikutustaidoissa harjaantuminen auttaa sekä työssä että vapaa-ajalla”, Lamroth vahvistaa.

Osallistuminen leikkiviikkoon ei vaadi välttämättä tapahtuman järjestämistä, vaan leikin iloa voi jakaa somekanavilla ja tukea siten verkoston työtä.

“Leikkipäivä on kaikkien juhlapäivä! Seuraa Leikkipäivä-sivua Facebookissa ja X:ssä, jaa iloisia leikkiviestejä eteenpäin! Osoitteesta Leikkipankki.fi löydät monenlaisia leikkejä, ja jos pankista puuttuu oma suosikkileikkisi, voit vinkata siitä meille”, Lamroth kannustaa.

 

 

Lue myös Kukunorin vinkit leikkisään työviikkoon sekä aineistopankin materiaalit luoviin työpajoihin ja yhdessä kehittämiseen!

 

Leikkipäivä 2024

  • Leikkipäivä-ohjelmaa koordinoi Mannerheimin Lastensuojeluliitto, ja mukana verkostossa on yli 5o toimijaa, mm. järjestöjä ja tutkimuslaitoksia.

  • Leikkipäivän tavoitteena on edistää leikkiä sekä jakaa tietoa leikistä ja sen merkityksestä.

  • Kuka tahansa voi järjestää Leikkipäivä-tapahtuman. Tapahtumat ovat ilmaisia ja kaikille avoimia. Voit järjestää myös oman leikkitempauksen esimerkiksi työpaikallasi tai naapurustossa.

  • Lisätietoja: Leikkipäivä.fi, ks. myös Leikkipankin leikkivinkit