Follow Us On

Kellaribändistä mielenterveystyön innovaatioksi

Kellaribändistä mielenterveystyön innovaatioksi | Vieraana kulttuuripajan vertaisohjaajat Heikki ja Olli  

3.5.2023
Podcast

Voiko musiikki muuttaa maailmaa? Miten Elvis, Tavastia, Ave Maria ja Los Hermos liittyvät kulttuuripajojen syntyyn?
 
Jaksossa Markus Raivio johdattaa kuulijat kulttuuripajojen monivaiheiseen historiaan ja siihen, miten mielenterveystyön innovaationa tunnustettu GFP-malli sai alkunsa. Vieraat Heikki ja Olli kertovat omasta matkastaan musiikkiryhmien osallistujista vertaisohjaajiksi. Miehet muistelevat rajoja rikkovan yhteistyön perustavanlaatuisia vaikutuksia omaan elämään. “Bänditoiminta kasvatti itsetuntoa ja -luottamusta. Mekin uskotaan itseemme, koska meihin on uskottu.”

 

Kulttuuripajat ovat paikkoja, jonne ihmiset voivat kokoontua mielekkään tekemisen pariin oppimaan toisiltaan. Yhdistävä tekijä on toiminta, jota vetävät koulutetut vertaisohjaajat ammattilaisten tuella. Pajojen sisällöt ja teemat nousevat yhteisöstä. Vertaisuus on vertaisuutta mielenkiinnon kohteissa, ei ongelmissa.

GFP-malli (Guided Functional Peer Support) sai kansainvälistä tunnustusta 2019 voittamalla Pedro Montellano Good Practice Award-palkinnon. GFP-malliin perustuvia kulttuuripajoja on Suomessa tällä hetkellä 20. Toimintaa käynnistetään tulevaisuudessa myös uusilla mantereilla yhteistyössä paikallisten toimijoiden kanssa.