Follow Us On

Kukunorin toiminnanjohtaja Markus Raivio on valittu ensimmäisenä suomalaisena maailman johtavien yhteiskunnallisten yrittäjien verkostoon

Markus Raivion muotokuva portaissa

Tiedote

Kukunorin toiminnanjohtaja Markus Raivio on valittu ensimmäisenä suomalaisena maailman johtavien yhteiskunnallisten yrittäjien verkostoon

 

Maailman suurin yhteiskunnallisten yrittäjien ja muutoksentekijöiden verkosto Ashoka on valinnut ensimmäiseksi suomalaiseksi jäsenekseen Kukunorin toiminnanjohtajan Markus Raivion. Raivio liittyy valinnan myötä yli 3800 maailman johtavan yhteiskunnallisen yrittäjän joukkoon. Verkostossa ovat mukana muun muassa mikrolainojen kehittäjä Nobel-palkittu Muhammad Yunus sekä Wikipedian kehittäjä Jimmy Wales.

Verkostoon valinta nostaa suomalaiset sosiaaliset innovaatiot kansainväliselle areenalle

Vaikka Raivio ja hänen ideansa ovat aiemminkin saanut kansainvälistä tunnustusta, on Ashokaan mukaan pääsy sijoittajineen ja verkostoineen iso harppaus kansainväliselle sosiaalisten innovaatioiden areenalle. Ashokan kansainvälinen verkosto kokoaa yhteen muutoksentekijöitä ympäri maailmaa. Verkostoon on 35 vuoden aikana valittu lähes 4000 maailman johtavaa yhteiskunnallista yrittäjää eli Ashoka Fellow:ta 95:stä maasta, joiden seuraan Raivio nyt liittyy.

”Totta kai tämä on minulle kova juttu, mutta sitä se on myös Kukunorille ja miksei koko Suomelle. Olin tietysti kovin otettu keväällä 2021, kun Ashokan maajohtaja Amanda Sundell otti yhteyttä ja kertoi, että he ovat nimenneet minut ensimmäiseksi suomalaiseksi ehdokkaaksi valintaprosessiin. Tuntuu hyvältä, että myös yrittäjyys, jolla ei ole tarkoitus tehdä omistajalle voittoa, voidaan nähdä arvostettavana”, Raivio kommentoi valintaprosessiin mukaan pääsemistä.

GFP- malli ja kulttuuripajatoiminta kiinnittivät valitsijoiden huomion

Ashoka Fellow -valintaprosessi on tiukka, jopa vuoden projekti, jossa hakijan taustaa ja aikaansaannoksia arvioidaan monin eri kriteerein. Verkostoon etsitään mukaan todellisia muutoksentekijöitä, jotka ovat kehittäneet innovatiivisia uusia ideoita muuttamaan yhteiskunnan järjestelmiä ja parantamaan miljoonien ihmisten elämää.

GFP- malli ja kulttuuripajatoiminta, joita Raivio on ollut aktiivisesti kehittämässä kiinnittivät erityisesti kansainvälisen valitsijaraadin huomion.

“Markus Raivion ideoimat ratkaisut keskittyvät vahvistamaan mielenterveyden haasteita kohtaavien henkilöiden taitoja omista vahvuuksista käsin lisäten osallisuutta ja mahdollisuuksia lisätä omaa hyvinvointiaan. Ratkaisussa korostuu perinteisten valtasuhteiden muutos, jossa ihminen tulee keskiöön ongelman sijaan”, valintaa kommentoi Ashoka Europen johtaja Marie Ringler.

Työ ihmisten hyvinvoinnin parantamiseksi on vasta alussa

“Unelmani on, että jokaisella ihmisellä maailmassa olisi paikka, jossa on mahdollista vahvistaa ihmisten asemaa niin, että he voivat kokea elämänsä merkitykselliseksi mielenterveyden haasteista huolimatta. Minä ja kollegani olemme valmiit tekemään tämän unelman eteen paljon. Työ on vasta alussa. Nyt on selkeä näytön paikka ja paremmat resurssit sekä edellytykset lähteä kohti uutta”, Raivio iloitsee tulevasta.

Ashoka antaa valmiuksia laajentaa hyvän tekemistä myös Suomen rajojen yli. Verkosto tuo mukaan myös erilaisia organisaatioita valittujen henkilöiden tueksi. Pohjoismaissa Ashoka Fellowship-tukijoita ovat muun muassa McKinsey& Company, Accenture, Antrop, IKEA Social Entrepreneurship sekä Sitra.

“Paremman tulevaisuuden rakentaminen kannattaa tehdä yhdessä, sillä maailma on kansainvälisempi kuin koskaan ja meidän kaikkien hyvinvointi on entistä riippuvaisempaa toisistamme. Odotankin innolla kaikkea sitä hyvää, mitä Ashkohan verkostoon mukaan pääseminen tuo!”, Raivio summaa.

Miten pojasta, jota eivät koulut kiinnostaneet tuli Suomen ensimmäinen kansainvälisesti tunnustettu yhteiskunnallinen yrittäjä? Lue Markuksen henkilökohtainen tarina Kukunorin perustajaksi ja Ashoka Fellowksi blogistamme: https://www.kukunori.fi/markus-raivion-tarina-koulupudokkaasta-rokkarista-maailman-johtavien-yhteiskunnallisten-yrittajien-joukkoon/