Kulttuuripaja Lumon toiminta on suunnattu haastavassa elämäntilanteessa oleville 18–35-vuotiaille, jotka kaipaavat arkeensa mielekästä tekemistä, kavereita ja tukea mielenterveyteen. Porissa toimivan kulttuuripajan viikkoarki koostuu toiminnallisista ryhmäpajoista, joita ohjaavat koulutetut vertaisohjaajat työntekijöiden avustuksella. Blogissa Lumon tiimiläinen Jenni kertoo työstään kulttuuripajan ja vertsikoiden valmentavana ohjaajana!
Olen työskennellyt pian kuusi vuotta Kulttuuripaja Lumolla valmentavana ohjaajana. Koulutukseltani olen TaM ja AMK-kuvataiteilija, ja taiteilijan työn ohessa olen toiminut vuosia taide- ja kulttuuriohjaajana sekä taideopettajana mm. vapaassa sivistystyössä sekä peruskouluissa. Pidän ihmisten kanssa työskentelystä, ja työ kulttuuripajalla tuo mukavasti vastapainoa melko yksinäiselle taiteen tekemiselle.
Työssäni Lumolla saan usein vastata kysymykseen, mikä on kulttuuripaja. Tapanani on kertoa lyhyesti kulttuuripajamallista ja ohjatusta, toiminnallisesta vertaistuesta (GFP). Joskus jatkokysymyksenä on, mitä teen konkreettisesti työssäni. Millainen on kulttuuripajan valmentavan ohjaajan tavanomainen työpäivä?
No, päivä voi näyttää vaikkapa seuraavanlaiselta!
Eräänä kirkkaana talviaamuna kävelin läheiselle bussipysäkille ja matkasin keskustaan. Poikkeuksellisesti en mennytkään suoraan työpaikalle, vaan suuntasin yhteistyökumppanimme toimipisteelle nuorten verkoston tapaamiseen. Verkosto kokoaa yhteen nuorten kanssa työskenteleviä toimijoita Porin alueelta. Paikalla oli lukuisia nuorisotyön ammattilaisia, osa vanhoja tuttuja, sekä joitain uusia kasvoja. Tapaaminen sujui mukavasti, kuulumisia vaihdellen ja ajankohtaisista teemoista keskustellen.
Verkostotapaamisen jälkeen jatkoin kävellen kohti Lumoa ja nappasin kahvilasta mukaani lounassalaatin. Työkaverini olivatkin jo paikalla, kun pääsin perille. Tiimiimme kuuluu kulttuuripajan vastaava ohjaaja, sekä lisäkseni kaksi muuta valmentavaa ohjaajaa. Kerroin työkavereilleni verkoston kuulumiset ja sitten kävinkin salaattini kimppuun!
Heti lounastauon jälkeen alkoi päivän ensimmäinen paja. Kyseessä oli kalenterin tekoon ja tuunaamiseen keskittyvä Bujo-paja (bullet journal). Paikalla oli muutama kalenterintekijä. Lumossa pajat alkavat aina alkuringillä, jossa jokainen saa kertoa nimensä ja vastata esitettyyn, yleensä pajan teemaan liittyvään kysymykseen. Bujo-pajan vertaisohjaaja veti alkuringin tottuneesti ja merkkasi osallistujat ylös. Sitten ryhdyttiinkin töihin! Itse en tällä kertaa tehnyt kalenteria, vaan keskityin juttelemaan osallistujien kanssa. Mukavat, rennot jutustelut tekemisen lomassa ovat mielestäni usein pajojen parasta antia! Vertaisohjaaja esitteli minulle kansiota, johon hän oli koonnut kaikki Lumolta löytyvät tarrat järjestykseen teemoittain. Idea oli todella hyvä: ennen tarrat olivat sikin sokin isossa laatikossa, josta oli käytännössä mahdotonta löytää etsimäänsä. Kehuin vertsikkaa ideasta ja vaivannäöstä.
Pajan jälkeen istahdin työpisteelleni. Silmäilin Lumon sosiaalisen median läpi ja vastasin pariin sähköpostiin. Sen enempää en kirjallisia töitä tehnyt, sillä pajalla oli aikamoinen hulina ja porukkaa oli paljon. Oman mausteensa iltapäivään toi Satakunnan ammattikorkeakoulusta saapunut sosionomiopiskelijoiden ryhmä, joka saapui Lumolle suorittamaan opiskeluprojektiaan. Tällä kertaa he pistivät pystyyn pelipajan. Opiskelijat ja muut yhteistyötahot ovat aina mieluisia vieraita ja tuovat kivasti vaihtelua Lumon arkeen!
Loppupäivä menikin ympäri Lumoa pyöriessä ja osallistujia kohdatessa. Käytiin monta hyvää keskustelua ja myös naurua riitti. Neljän jälkeen Lumo alkoi hiljentyä ja itsekin suuntasin kotia kohti.
Kulttuuripajan valmentavan ohjaajan työnkuva on hyvin laaja ja päivät ovat aina sopivan erilaisia. Tässä päivässä toteutui kuitenkin monin tavoin se, mistä nautin työssäni eniten: rennot, mukavat keskustelut ja antoisat kohtaamiset Lumon osallistujien kanssa.
GFP-malliin perustuvien kulttuuripajojen toimintaideana on ajatus osallistujien vertaisuudesta ja vertaisten kanssa oppimisesta. Aiempiin ohjaajantöihini verrattuna kulttuuripajalla työskentely poikkeaakin kenties eniten siinä, että kulttuuripajoilla ryhmätoimintaa vetävät työtekijöiden kouluttamat vertaisohjaajat, eivät siis varsinaiset työntekijät. Tämä tuo ohjaajan työhön mielenkiintoisen vivahteen. Kuinka antaa riittävästi tilaa vertsikan omille ideoille ja ohjaamisen tavalle, ja milloin taas kannattaa astua itse enemmän esiin ja tarvittaessa ottaa ohjat omiin käsiin? Tehtävä onkin kehittänyt läsnäolon taitoa ja tilannetajua erilaisten ihmisten kanssa toimiessa.
Summa summarum; täällä Lumolla on helppo viihtyä ja jokainen päivä on erilainen – tervetuloa kylään Poriin!
❤️ Jenni Lehtola, kulttuuripaja Lumon valmentava ohjaaja
–
Kirjoitus on kolmas osa Kuulumisia kulttuuripajoilta -blogisarjaa, jossa esitellään Suomessa ja maailmalla toimivien GFP-mallin kulttuuripajojen toimintaa eri näkökulmista. Lue myös blogi, jossa Sini kertoo vertaisohjaajana toimimisesta kulttuuripaja K-35:ssa!