Follow Us On

Make a Difference -kokeile!

Blogi

Make a Difference -kokeile!

21.10.2020
Blogi

Tiesitkö, että 24.10. on “Make a Difference”-päivä? Päivän ideana on muuttaa maailmaan ainakin hiukan, vaikka vain omassa lähiympäristössä. Mitä jos juhlistaisit sitä tänä vuonna luomalla tilaa kokeilukulttuurille omassa organisaatiossasi?

Kukunorin Propellipäät-hankkeessa on pohdittu ja testailtu jo yli kaksi vuotta, miten saada kokeilukulttuuria levitettyä sosiaali- ja terveysalan järjestöissä. Tämän hetkisen hankkeen lähestyessä loppuaan, tässä muutama vinkki järjestöjohtajille, joiden avulla voi laittaa muutoksen alulle omassa organisaatiossa.

  1. Raivaa tietä kokeiluille. Anna työntekijöiden kokeilla pieniäkin ideoitaan käytännössä. Älä anna byrokratian tai hierarkian astua kokeilemisen varpaille. Muista aina, että asiantuntija ei voi yksin tietää, mitä kohderyhmät tarvitsevat. Mukaan täytyy aina kutsua kohderyhmien edustajia, joiden kanssa pohditaan, mitä ovat ongelmat, jotka vaativat ratkaisuja. Kun ongelmia pöyhitään yhdessä oikeiden ihmisten kanssa, ratkaisut usein syntyvät kuin itsestään!
  2. Varusta työtilat (sekä digitaaliset että fyysiset) välineillä, jotka auttavat yhteiskehittämisessä. Liikuteltavat huonekalut mahdollistavat erilaiset tilajärjestelyt. Kaapeista löytyvät luovuuteen tuuppaavat materiaalit (kuten maalit, kynät, legot muovailuvahat ja muut sen sellaiset askarteluvälineet) auttavat saamaan erilaisiin yhteiskehittämissessioihin osallistuvat ihmiset ideoimaan uutta. Digissä erilaiset, monipuoliset, yhteiskehittämisen alustat kuten vaikka Miro ja Padlet, mahdollistavat monipuolisen yhteiskehittämisen. Digitaaliset tilat tarvitsevat tuekseen hyvät tietotekniset työkalut (tietokoneet, ruudut, näppäimistöt ja hiiret, ergonomiset pöydät ja tuolit) sekä toimivan nettiyhteyden.
  3. Rakenna osaamispolkuja. Kokeilukulttuuri suuntaa asiantuntijat pois ratkaisujen laatijoista yhteiskehittämisen fasilitaattoreiksi. Tämä vaatii uudenlaista osaamispakkia ja kannustusta lähteä rohkeasti oppimaan uutta.

Ei kun raivailemaan, varustelemaan ja rakentelemaan kokeilevaa organisaatiokulttuuria!

Mikäli aihe kiinnostaa enemmänkin, kannattaa tulla mukaan kokeilevaan digitapahtumasarjaan, jossa sukelletaan kokeilevan kehittämisen, yhteiskehittämisen ja kokeilukulttuurin maailmojen pariin Kukunorin Propellipäät-tiimin, Diakonissalaitoksen Kanssalan sekä Kaakkois-Suomen Sosiaalipsykiatrisen yhdistyksen LOV ME-hankkeen johdolla. Sukeltamaan pääsee 5.11. klo 13-15, 19.11. klo 13-15 ja 2.12. klo 13-15. Voit tulla mukaan kerran, kaksi tai kaikki kolme! Jokaisen kerran sisältö on uniikki, vaikka aihe sama.

Kiinnostuitko? Tsekkaa digitapahtumasarjamme Facebookissa!

Milla Mäkinen