Vuoden maailmanparantaja -palkinto jaettiin Maailma kylässä -festivaalilla 28.5. Kilpailun finalisti, Kukunorin toiminnanjohtaja ja yhteiskunnallinen yrittäjä Markus Raivio on otettu pääsystään kärkikolmikkoon ja saamastaan kunniamaininnasta: “Tämä on yllättävä – ja valtavan suuri kunnia. Tästä on hyvä jatkaa GFP-kulttuuripajojen käynnistämistä Keniassa, jossa toiminnalliseen vertaisuuteen perustuva mielenterveystyö ottaa vasta ensiaskelia.”
Suomen kehitysjärjestöjen kattojärjestö Fingon järjestämän kilpailun finalistit valikoituivat tänä vuonna reilun 70 ehdokkaan joukosta vastuullisen yritystoiminnan ja globaalin ruohonjuurityön johdosta. Kilpailun voittivat Antti Komulainen ja Eva Forssén, jotka toimivat FSE-järjestönsä kautta Tansanian Arushassa kuulovammaisten parissa. Kunniamaininnan saanut Minna Impiö tunnetaan afrikkalaisia naisia työllistävästä Mifuko-yrityksestään ja Kukunorin Markus Raivio mielenterveystyötä uudistavasta GFP-mallista, jota jalkautetaan nyt Keniaan.
“Maailmalla mielenterveyden häiriöistä kärsii yli 700 miljoonaa ihmistä – ja kuten aina, vähäosaisimmat ovat vaikeimmassa tilanteessa. Näitä ihmisiä lähdemme Keniassa tavoittamaan”, Markus kertoo.
Kulttuuripajatoimintaa käynnistetään Nairobin slummialueilla yhteistyössä kansainvälisten järjestöjen kanssa:
“Rekrytoimme parhaillaan kulttuuripajatoiminnan henkilöstöä, jotka tulevat kouluttamaan vertaisohjaajia neljässä eri kulttuuripajassa. Koulutuksen on määrä alkaa elokuussa.”
Raivion urallaan edistämä mielenterveystyön innovaatio GFP-malli (Guided Functional Peer Support) perustuu vertaisohjaajuuden ja -toiminnan ideaan. Suomessa toimii yli 20 kulttuuripajaa, joihin osallistuu 3500 nuorta vuosittain. Raivion pitkäaikaisena tavoitteena on ollut skaalata GFP-mallia kansainvälisesti:
“Lähtökohtamme on edustaa heikompiosaisten, marginalisoitujen maailman kansalaisten hyvinvointia. GFP-malli sopii tähän loistavasti. GFP-kulttuuripajoilla jokainen osallistuja voi jakaa ja kehittää taitojaan, innostua luovuudesta ja rakentaa yhteisöllisyyttä omista lähtökohdistaan. Uskon ja toivon, että Kenia on vasta yksi monista maista, joihin voimme levittää GFP:n voimaa ja vaikutusta.”
Vuoden maailmanparantaja -ehdokkuus ei ole Raivion ensimmäinen elämäntyöstään saatu tunnustus: GFP-malli toi Kukunorille 2019 Pedro Montellano Good Practice Award -palkinnon ja yhteiskunnallisten yrittäjien verkosto Ashoka Fellowship valitsi Markuksen jäsenekseen – ensimmäisenä Suomessa.
”Jäsenyys on ollut iso harppaus kansainväliselle sosiaalisten innovaatioiden areenalle ja mahdollistaa GFP-mallin laajentamiseen tarvittavien verkostojen rakentamisen Suomen rajojen yli. Yhdessä muiden globaalien toimijoiden kanssa voimme edistää sosiaalista muutosta ja tarjota tukea yhteiskunnille ympäri maailmaa. Haluan kiittää kaikkia tähänastisesta tuesta ja yhteistyöstä, ja odotan innolla jännittäviä mahdollisuuksia, joita tulevaisuus tuo tullessaan”, Markus sanoo.
Vuoden maailmanparantaja 2023 -palkinnon jakoi tuomaristo, johon kuuluivat presidentti Tarja Halonen, HS:n toimittaja Paavo Teittinen, Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Finér ja ihmisoikeusaktivisti Ujuni Ahmed. Tuomariston puheenjohtaja on Maailman Kuvalehden päätoimittaja Anni Valtonen. Raati kiitteli kunniamaininnassaan Markuksen ajattelutapaa sosiaalisen, globaalin tasa-arvon edistämiseksi:
“Kaikessa Raivion työssä on läsnä ymmärrys, että oltiinpa missä tahansa päin maailmaa, kaikkia eikä kaikkea voi kokonaan korjata, mutta silti elämä voi olla merkityksellistä ja elämisen arvoista.”
Lisätietoja Vuoden maailmanparantaja -palkinnosta: Fingo.fi
—
Lue Markuksen tarina yhteiskunnalliseksi yrittäjäksi, Kukunorin perustajaksi ja Ashoka Fellowksi blogistamme: https://www.kukunori.fi/markus-raivion-tarina-koulupudokkaasta-rokkarista-maailman-johtavien-yhteiskunnallisten-yrittajien-joukkoon/