Follow Us On

Mitä Gamestop opetti meille yhteistyön voimasta?

Blogi

Mitä Gamestop opetti meille yhteistyön voimasta?

4.2.2021
Blogi

Vuoden 2021 alussa muutamien yritysten pörssikurssit nousivat äkillisesti sellaista vauhtia, että tapahtumasta kiinnostuttiin Valkoista taloa myöten. Ilmiön takana eivät olleet isot yritykset vaan Redditin WallStreetBets-sivuston käyttäjät. Tapahtumien eettisyydestä voidaan olla montaa mieltä, mutta samalla Gamestop opettaa meille paljon yhteistyön voimasta ja mahdollisuuksista.

Oppi 1: Yhteistyön tulee lähteä tarpeesta

WallStreetBets-sivusto ei ole uusi ilmiö vaan siellä on käyty keskustelua sijoittamisesta ja rahasta jo pitkään sivustolle ominaiseen mustan huumorin ja meemien siivittämään tyyliin. Sivustolla on jaettu huikeita voittoja, mutta myös surullisia tarinoita siitä, miten sijoittaminen on lähtenyt uhkapelaamiseksi ja rahat on hävitty. Samalla keskustelijat ovat huomanneet jotain olennaista alasta ja tarpeen muutokseen. Sivuston kävijöille on siis muodostunut kuva haasteista ja tarpeista aidon vuoropuhelun kautta.

Mitä voimme oppia tästä?

Suunnittelu ja tekeminen tulee lähteä aidosta tarpeesta ja yhteistyön pohjalla tulee olla laaja ymmärrys asiasta, jota halutaan muuttaa. Ymmärrys asioista luodaan yhdessä muiden kanssa keskustellen.

Oppi 2: Yhteinen tavoite on tärkeä

WSB-porukan todellista tavoitetta voimme toki osittain vain arvailla, mutta näyttäisi siltä, että tavoitteena on ollut “f*ck the billionaires”. Järjestökielelle käännettynä tavoitteena on siis ollut tehdä näkyväksi tiettyjä valtarakenteita ja tavoitella haluttua muutosta niihin yhdessä. Gamestopin osake on esimerkki siitä, miten pörssimarkkina toimii ja se ajaa uutta paradigmaa, jossa valta on massoilla yksittäisten yritysten sijaan. Tavoite oli myös selkeä ja numeraalinen: Gamestopin osaketta ostetaan kunnes se nousee tiettyyn hintaan asti.

Mitä voimme oppia tästä?

Yhteistyön taustalla on oltava kunnianhimoinen visio sekä selkeä ja mitattava tavoite, johon yhteistyön osapuolet voivat sitoutua.

Oppi 3: Yhteistyö perustuu luottamukselle

Laittaisitko omat rahasi likoon osakkeeseen, joka on todennäköisesti menettämässä täysin arvonsa? WSB-sivuston käyttäjät laittoivat, koska uskoivat ja luottivat muiden tekevän oman osuutensa.. Useamman ostettua osakkeita hinta nousi. Hinnan nousu perustui puhtaasti luottamukseen keskustelupalstan muita anonyymeja kirjoittajia kohtaan.

Mitä voimme oppia tästä?

Luottamus on yhteistyön onnistumisen lähtökohta. Tee oma osuutesi ja luota, että muut tekevät omansa yhteisen tavoitteen eteen.

Oppi 4: Tiedonkulku on tärkeää

Pelkkä innostus ei useinkaan riitä onnistuneessa yhteistyössä vaan resurssien täytyy olla kunnossa ja viestinnän toimivaa. WSB-sivustolla jaettiin jatkuvasti aiheeseen liittyvää informaatiota yleisölle sopivalla tavalla. Meemit, joissa linjat pysyvät ja kehässä viedään voitto pitivät kaikki tietoisina siitä mitä tapahtuu.

Mitä voimme oppia tästä?

Viesti. Viesti lisää. Viesti kohderyhmillesi sopivalla tavalla. Ja muistathan viestiä vielä kerran.

Miksi järjestöjä pitäisi kiinnostaa?

Järjestöissä työmme tavoitteena on saada aikaan muutosta. Tehdä näkyväksi valtarakenteita ja tarjota tapoja muuttaa niitä niin, että meidän kaikkien hyvinvointi lisääntyy. Gamestop on osoitus siitä, että muutos on mahdollista, kun löydämme yhteiset tavoitteet ja ryhdymme toimeen yhdessä.

WSB-kanavan käyttäjät ovat ja voisivat olla myös meidän verkostoissamme mukana. Tärkeä kysymys onkin onnistummeko puhuttelemaan toiminnallamme ja rakentamaan aitoa yhteistyötä kutsuen kaikki mukaan?

 

Anita

 

Kirjoittaja on Kukunorin viestintäpäällikkö, jota kiinnostaa muutoksen johtaminen

järjestötyö yhteistyö