Follow Us On

Outsider Art Festival luo uusia toimintamalleja kulttuurialalle

Mustalla teksti "OAF OUTSIDER ART FESTVIAL" keltaisen pohjan päällä

Tiedotteet

Outsider Art Festival luo uusia toimintamalleja kulttuurialalle

 

Neljättä kertaa järjestettävä Outsider Art Festival valtaa Helsingin 17.8.-27.8.2023 monitaiteellisen kattauksen voimin. Laadukkaan kulttuuritarjontansa lisäksi festivaali luo alalle uusia kestävämpiä ja yhdenvertaisempia yhteistyön malleja. 

Kukunori OAF:n järjestäjäkumppanina neljättä vuotta peräkkäin

Kukunori toimii Outsider Art Festivalin yhteistyökumppanina neljättä vuotta peräkkäin:

“Jaamme vahvasti OAF:n kanssa samanlaiset arvot ja ajatusmaailman, joten kumppanuus on meille hyvin luontaista”, Kukunorin Sampo Riskilä kertoo. “Kukunorin kautta festivaaleille ovat löytäneet tiensä niin taiteilijat kuin itse tapahtuman järjestämiseen keikkatöinä osallistuneet nuoret. Tapahtuma tarjoaakin monenlaisia mahdollisuuksia osallistumiseen joko taiteilijana, duunarina tai yleisönä”.  

“OAF nostaa esille marginaalissa olevaa taidetta ja taiteen tekijöitä tarjoten laadukkaat puitteet ja näkyvyyden festivaalin muodossa. Taide ei ole vain pienen porukan etuoikeus, vaan se kuuluu ihan meille kaikille”, Roso-tuotantoa Kukunorissa pyörittävä Riskilä jatkaa.   

OAF festivaalin takaa löytyy Pertti Kurikan Nimipäivät -bändin perustama outsider-taiteen tuotantotalo Pertin Valinta. 

”Bändillä on ollut aika suuri rooli sen osoittamisessa, mitä erityisryhmiin kuuluvat ihmiset voivat ja osaavat tehdä. Olemme kyenneet ottamaan riskejä ja potkimaan ovia auki”, Pertin Valinnan perustajajäsen Sami Helle iloitsee. ”Me ollaan tosi ylpeitä meidän yrityksestä ja siitä, että voidaan auttaa muita. Ollaan myös tosi iloisia siitä, että kulttuuriala on ottanut meidät niin hyvin vastaan.”

OAF luo kulttuurialalla inklusiivisia ja kestäviä toimintamalleja

Outsider Art Festival tekee vahvaa yhdenvertaisuustyötä laajan verkoston kanssa luoden kulttuurialalle uusia inklusiivisempia ja kestävämpiä toimintamalleja. Toiminta on palkittu vuonna 2022 SKR Taidetta yhdessä -palkinnolla, Vimma-palkinnolla sekä AGMAn vuoden välittäjätekona.

Hyviä käytäntöjä ja toimintamalleja levitään esimerkiksi Pertin valinnan ja Kyrö Distilleryn käynnistämän True Equality -työllistämisohjelman kautta. Ohjelma tarjoaa alustan uusien työtehtävien ja työllistämistoimien muotoilulle ja kokeilulle, ja yhdistää kulttuuri- ja ravintola-aloilla toimivat erityiset työntekijät ja sosiaalisesti vastuulliset yritykset. Mukana on valmentajia, tuottajia, mentoreita ja yhteistyökumppaniyritysten henkilöstöä, jotka yhdessä mahdollistavat uusia työpaikkoja osallistujille. Tuloksena syntyy uutta osaamista, unelmatyöpaikkoja sekä uusia ylisektorisia ja inklusiivisia toimintamalleja, jotka ovat laajasti hyödynnettävissä eri toimialoilla. 

Vuoden 2023 teemana onkin taiteilijoiden työllisyys ja kansainvälistyminen. Festivaali itsessään työllistää vuosittain yli sata erityistä taiteen tekijää kulttuurisisältöjen ja -tapahtumien tuottajina sekä festivaalin kuratoinnissa.

“Työmahdollisuuksien tarjoaminen ihmisille, joilla voi olla vaikeuksia työllistyä vapaiden työmarkkinoiden piirissä on äärimmäisen tärkeää. Jollekin tämä voi tarkoittaa ensimmäistä työpaikkaa ja jollekin toisella taas oman urakehityksen kannalta merkittävien uusien kontaktien ja verkostojen löytämistä. Yhteiskunnallisesta perspektiivistä katsottuna tämä nostaa esille moninaisuutta voimavarana niin taiteessa kuin työelämässä yleensäkin”, Riskilä kommentoi vuoden teemaa.

– 

Palkittu monitaidefestivaali OAF valtaa taas Helsingin 17.8.-27.8.2023! Ohjelmassa on valloittava kattaus musiikkia, kuvataidetta, esittävää taidetta, elokuvia, kirjallisuutta ja elämäntarinoita.

Festivaalin tapahtumapaikat ovat Helsingin taidemuseo HAM, Keskustakirjasto Oodi ja Kino Regina, Pertin valinta, Kansallismuseo, G Livelab, Semifinal sekä Radio Helsinki. Esitysten lisäksi festivaali järjestää taiteilijatapaamisia, työpajoja ja keskusteluja festivaalin tapahtumapaikoilla, radiossa ja verkossa. Tapahtumat ovat pääosin ilmaisia. Lipun ostamalla jokainen voi tukea OAF:n tekemää yhdenvertaisuustyötä, sillä festivaalin tuotto ohjataan erityisryhmien työllistämiseen.

Katso koko ohjelma Outsider Art Festivalin sivuilta: https://outsiderart.fi/2023-ohjelma/