Follow Us On

Penttilän teokset: ’Terve mieli sairauden keskellä’ ja ’Henkistä väkivaltaa vastaan’

Blogi

Penttilän teokset: 'Terve mieli sairauden keskellä' ja 'Henkistä väkivaltaa vastaan'

 

Skitsofrenia on vaikea elämän vaihe. Se on tappiomieliala ja umpikuja. Tarkoitus on, että kun sen voittaa, saa itsensä itselleen takaisin aivan uudenlaisella näköalalla. Oikein sairaana sitä ei usko, mutta tässä toisessa elämässä asiaan kuuluvat myös parhaat ympäröivät ihmiset.

Sanna Penttilä on tehnyt 16 kuvaa otsikoilla ’Terve mieli sairauden keskellä’ ja ’Henkistä väkivaltaa vastaan’.  Niissä selitetään skitsofreniaa monella tavalla. Se ei siis ole mystinen aivosairaus, vaan ongelmia henkisessä olemassaolossa tapahtuvassa sosiaalisessa kohtaamisessa. Penttilän toiveena on, että näistä on vertaistueksi (kokemisen helpottaminen, virikkeet) ja tietoa muillekin ymmärrystä ja toisaalta rehellisyyttä lisäämään.

Kuvat antavat yhteiskunnallisen näkökulman skitsofreniaan. Toki kuvissa näkyy myös sairastamisen vaikeus.

Muurin molemmilla puolella on hahmoja. Yksi istuu pää alaspäin suunnattuna. Osa hyppii muurin toisella puolella. Keskellä hahmo epäileväisenä

Herännyt epäilys

(unohdetaan keskellä seisova hahmo) Muurin vasemmalla puolella oleva menettää ominaisuutensa ja tulevaisuutensa oikealla puolella oleville.

Kaksi hahmoa seisovat muurin molemmin puolin ja päiden päällä on puhekuplia

Ajatustenluku

(unohdetaan oikealla seisova hahmo) Kuvassa näkyy, mitä uhri saa vaihdossa: tämä tilanne on skitsofrenia.

Puuttuva sana

Kun on aina ollut yksin, menee aikaa ymmärtää, että äänien alkuperä on ulkopuolella.

Kissahahmo ja hiirihahmo päät vastakkain. Hiiri sanoo anna olla

Ongelma 1 ja 2

Tässä näkyy kissan ja hiiren yksipuolinen keskustelu. Tätä tapahtuu tavallisestikin, mutta siitä havahdutaan enemmän tai vähemmän tietoisesti. Kun on kyse skitsofreniasta, vahingollinen osapuoli ei herää ollenkaan. Siitä seuraa sairauden surullisen pitkä kesto.

Ei pohjaa – hajonnut arki

Mässäily.

Voi minkä takia, mutta

Muut ohittavat sinut omalla ladullasi. He jättävät omat romunsa eteesi. He saavat mitä haluavat, mutta tulevat silti takaisin pilkkaamaan sinua. Todennäköinen sairastuminen.

Ilo tulee takaisin

Kaikki on oikein sopivasti.

Sanna Penttilä, 41 vuotta, taiteen kandidaatti vaatesuunnittelija. Sannan töihin voi tutustua www.kokemuksesta.weebly.com

Viikko on tällä hetkellä hyvin toimiva ajan yksikkö ja siihen kuuluu kohtaamista vanhempien ja isosiskon perheen kanssa. Sain myös sen parhaan miehen – tilaisuuden tullen tässä toistan, että se on mahdollista kaikesta huolimatta. Teen muutamia viikkotunteja vapaaehtoisena mielenterveys- ja päihdetyössä ja ohjaan taidekerhoja.