Follow Us On

SFV-start kilpailun innovaatiolla etsittiin ratkaisua LuKi-vaikeuksiin

Tiedotteet

SFV-start kilpailun innovaatiolla etsittiin ratkaisua LuKi-vaikeuksiin

 

SFV Start -haastekilpailussa etsittiin sosiaalisia innovaatioita, jotka auttavat lapsia ja nuoria menestymään elämässään taustasta huolimatta. Dateron luotsaama tiimi yhdessä Kukunorin ja Vaasan Yliopiston kanssa keskittyi innovaatiossaan etsimään ratkaisua LuKi-vaikeuksiin.

Hieman yli kuuden kuukauden työskentely innovaation parissa huipentui SFV-start kilpailun finaaliin 10.3.2022, jossa 6 semifinalistitiimiä esittelivät ideansa viimeisen version tuomaristolle. Haastekilpailun voiton vei tiimi ”Toivo tulevasta”, jonka ratkaisu luo toivoon perustuvan osallistavan pedagogiikan varhaiskasvatukselle, esikoululle ja ala-asteelle.

“Kilpailussa esiteltiin monta loistavaa ideaa ja oli mahtava nähdä miten tiimien ideat kehittyivät kilpailun aikana. Vaikka voitto ei tällä kertaa osunutkaan tiimimme kohdalle haluamme jatkaa idean kehittämistä, sillä yhdessä kohderyhmän kanssa työskennellessämme näimme aidosti millaista apua ratkaisustamme voisi olla”, Kukunorin vaikuttavuusasiantuntija Soilikki Viljanen kertoo.

LuKi-vaikeudet sulkevat osan ulos

“Oppimisympäristömme painottavat vahvasti kirjoitetun kielen merkitystä, jolloin osa oppilaista ei pääse potentiaaliinsa LuKi-vaikeuksien takia. Halusimme löytää ratkaisun, joka tukisi oppilaita opiskelussa ja vähentäisi heidän kokemaansa stigmaa”, Sonja Haga-Erickson Daterolta kertoo projektin alkuajatuksesta.

“Lukivaikeuden tausta on perinnöllinen eikä millään tavalla kytköksissä henkilön älykkyyteen tai ahkeruuteen. Meidän on pienillä muutoksilla mahdollista tukea sitä, että kaikkien on mahdollista opiskella ja pysyä mukana”, Haga-Erickson jatkaa.

Fickan hyödyntää teknologiaa ja vertaisuutta

Fickan:iksi nimetty ratkaisumme kerää yhdelle helppokäyttöiselle ja saavutettavalle alustalle tiedon avustavasta teknologiasta vertaistuella höystettynä. Mikäli esimerkiksi lukeminen on hidasta tai oppilas unohtaa lukemansa löytyy alustalta ohjeistus siihen, miten verkossa olevan tai painetun tekstin voi kuunnella älylaitteiden avulla. Ratkaisuja on kymmeniä eri tarpeisiin ja kaikki ovat maksuttomia, niin kuin alustan käyttökin.

Käyttäjät pystyvät myös tähdittämään ja kommentoimaan saatavilla olevia työkaluja vinkaten näin muille parhaista sekä luomaan halutessaan itse sisältöä muille käyttäjille.

“Fickan tarjoaa konkreettisia työkaluja oppilaille, huoltajille ja ammattilaisille, mutta sen erityisyys piilee vertaistuessa”, kommentoi Viljanen.

“Keskustellessamme kohderyhmän kanssa prototyyppiä rakentaessamme vertaistuen merkitys nousi jopa merkityksellisemmäksi kuin tieto avustavasta teknologiasta. Avun ja vinkkien saaminen toisilta, jotka ovat kokeneet samoja haasteita on arvokasta ja heiltä voi saada uudenlaista näkökulmaa myös omaan tilanteeseen. Saamamme palautteen perusteella korostimme ratkaisussa vertaisuuden näkökulmaa.”

Projektille etsitään jatkoa

“Meillä on suuri tarve kehittää ratkaisuja, jotka mahdollistavat kaikkien pysymisen mukana. Fickan tarjoaa mahdollisuuden tähän. Ajatuksenamme on etsiä yhteistyökumppaneita ja rahoitusta projektille”, Viljanen kertoo tulevaisuuden visioista Fickanin suhteen.

“Mikäli koet, että te voisitte olla tässä mukana mahdollistamassa ratkaisun toteutusta kannattaa olla rohkeasti meihin päin yhteydessä!” Viljanen vinkkaa.

Soilikki Viljanen, Markus Raivio ja Sonja Haga-Erickson seisovat lavalla SFV-start kilpailussa poseeraten kameralle.
Viljanen, Raivio ja Haga-Erickson kilpailun finaalissa pitchin jälkeen

Datero ry on Pohjanmaan maakunnassa 20 vuotta toiminut erityisryhmien tieto- ja viestintätekniikan keskus. Sitä ylläpitää 17 potilas- vammais- ja etujärjestöä. Toimintamme on kaksikielistä ja suurin asiakasryhmä on LuKi-vaikeuden omaavat henkilöt.

Kukunori ry innostaa kaikkia tarttumaan toimeen ja kehittämään uutta hyvinvoinnin kulttuuria. Mukana on jo 43 mielenterveys-, vammais- ja päihdealan järjestöä. Etsimme yhdessä uusia tapoja lisätä hyvinvointia ja kokoamme ihmisiä yhteen. Kukunori on kulttuuria, kokeiluja, ratkaisuja ja toimintaa.

VME Interaction Design Environment on Vaasan yliopiston kehittämä tulevaisuuden käyttöliittymien osaamiskeskus ja pilottiympäristö. Vaasan Technobothniassa sijaitseva VME tarjoaa avoimen ympäristön ja toimintamallin käyttöliittymien tutkijoiden, opiskelijoiden ja yritysten yhteistyölle ihmisen ja tietokoneen välisen vuorovaikutuksen tutkimiseen sekä käyttöliittymien kehittämiseen.