
Kukunorin kansainvälisesti koordinoima Guided Functional Peer Support (GFP) -malli on valittu Euroopan komission parhaiden käytäntöjen portaaliin. Suomalainen innovaatio luo uusia mahdollisuuksia mielenterveyskriisin selättämiseen nojaamalla vertaistukeen, toivon luomiseen ja yhteisöjen rakentamiseen.
Mielenterveyden haasteet ovat merkittävä Euroopan laajuinen ongelma, joka koskettaa suoraan joka kuudetta eurooppalaista. Euroopan komission Best Practices -portaalin avulla on lähdetty kokoamaan yhteen eri EU-maissa vaikuttavaksi todettuja mielenterveyden ratkaisuja, jotka voidaan ottaa käyttöön myös muissa Euroopan maissa.
Portaaliin valitun Guided Functional Peer Support (GFP) -mallin ytimessä on vahvuuksiin ja kiinnostuksenkohteisiin perustuva vertaisuus ja omien unelmien eteen työskentely. Ajatuksena on vahvistaa mielenterveyden haasteita kohtaavien henkilöiden voimavaroja tukien osallisuutta ja mahdollisuuksia lisätä omaa hyvinvointiaan.
“Mielenterveysongelmien määrän kasvaessa ihmisten omaa potentiaalia ja yhteisön voimaa hyödyntävät ratkaisut ovat entistä tärkeämpiä. GFP-malli on osoittautunut menestykseksi kulttuuripajoilla Suomessa – sen vaikuttavuus mitataan paitsi hyvinvointi- ja osallisuusmittareilla, myös osallistujien omalla kokemuksella toivon ja merkityksellisyyden syntymisestä“, Kukunori ry:n toiminnanjohtaja Markus Raivio kertoo.
Suomalaisen mallin valinta portaaliin muun eurooppalaisen huippuosaamisen joukkoon on tärkeä tunnustus sille, kuinka Suomesta on noussut innovatiivinen, yhteisöllinen malli voi olla osana mielenterveyskriisin ratkaisua myös Euroopan tasolla.
“Euroopan komission tunnustus vahvistaa, että GFP-mallilla on potentiaalia vaikuttaa laajasti koko Euroopan tasolla. Toivomme, että löydämme portaalin kautta uusia yhteistyötahoja, joiden kanssa lähteä rakentamaan hyvinvointia tukevia yhteisöjä eri maissa”, Raivio iloitsee.
Lisätietoja:
Markus Raivio
Toiminnanjohtaja, Kukunori ry
markus.raivio@kukunori.fi
045 632 1973
—