Follow Us On

Suunnitellaan hanke etänä!

Blogi

Suunnitellaan hanke etänä!

 

Kevät on perinteisesti järjestöjen hankesuunnittelun aikaa. Tänä vuonna tämä täytyykin hoitaa digissä. “Apua! Miten toimin?” Kuulostaako tutulta? Ei hätää – myös hankkeita voi suunnitella digissä, vieläpä oikein hyvinkin!

Propellipäissä sparrailimme kutsusta kolmen kumppanijärjestömme hankesuunnittelua viime keväänä. Kaikki kolme hanketta saivat rahoituksen joulukuussa. Noudatimme hankesparrailussa kokeilevaa työotetta, joka on meille ominaista. Myös hankesuunnittelua voi tehdä muutosmuotoillen! Silloin keskiöön nostetaan muutos, jota halutaan hankkeella edistää sekä ne ihmiset, joita muutoksen tapahtumiseen tarvitaan.

Suunnittelu itsessään tehdään yhteiskehittäen -eli muutokseen tarvittavien ihmisten yhteistä ideointia systemaattisesti fasilitoiden. Mukaan voi ottaa myös kokeilun. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että piirtää tai kirjaa esim. yhdelle A4-arkille hankkeen tavoitteleman muutoksen ja polun sitä kohti ja käy tämän kuvauksen läpi potentiaalisten hankkeen kohderyhmien kanssa, kysyen: mitä ajatuksia tästä herää? Mikä ajatuksessa muutoksesta ja muutospolusta toimii sellaisenaan, mitä pitäisi poistaa, mitä muuttaa?

Fasilitointi onnistuu myös digissä

Tuotimme viime kevään hankesparrailun pohjalta työpajasetin, mallit kolmesta työpajasta. Löydät ne Menetelmäpankistamme: Hankeideointipaja 1, 2 ja 3. Mutta mitäs nyt, kun olemmekin kaikki etätöissä kotona?

Ei hätää, ideoinnin voi erinomaisesti fasilitoida myös digissä. Propellipäissä ihastuimme hankesuunnittelun välineenä Miroon, joka on ääretön valkotaulu netissä, johon voi kehittää yhdessä vaikka minkälaisia muutospolkuja. Mukaan voi tulla joko samanaikaisesti, tai vaihtoehtoisesti kukin voi osallistua silloin, kun se omiin aikatauluihin parhaiten solahtaa. Tässä tapauksessa on ainoastaan sovittava yhteisestä päivämäärästä, johon mennessä kaikkien on liitettävä pohjaan ajatuksensa. Mirossa voi myös chattailla ja pitää videopuheluita. Mikä Miro? Käy tsekkaamassa täällä prosessi, jossa kuvaamme Mirossa yhden viime keväisen hankesuunnitteluprosessin askeleita. Vaihtoehtoisesti voit tsekata täältä, mitä saimme aikaan 8.4.2020 Uteliaiden kehittäjien etäkahvilassa, jossa kokeilimme alustan erilaisia ominaisuuksia leikitellen.

Työkaluissa on valtavasti vaihtoehtoja!

Mitä siis etänä tehtyyn hankesuunnitteluun käytännössä tarvitaan? Jonkinlainen digitaalinen valkotaulu (kuten tuo Miro, mutta voit kokeilla myös Googlen JamBoardia, Flingaa, Muralia tai Padletia) yhdistettynä digitaaliseen paikkaan, jossa voi keskustella (tämän voi tehdä suoraan Mirossa, mutta voit myös kokeilla Teamsia, Zoomia, Jitsiä, Slackia tms.). Näiden kahden paikan avulla voit toteuttaa esim. tuon oheisen hankeideointipaketin kokonaisuudessaan netissä! Ei kun testaamaan!

Mikäli tarvitset lisää ideoita digitaalisesta välineistä, joita hankesuunnittelussa voisi hyödyntää, käypäs tsekkaamassa alulle panemamme Padlet! Ja muistahan myös lisätä omat käyttäjäkokemuksesi samaan välineeseen kun olet niitä testannut.