Follow Us On

OAF talks: Musiikki ja mielenterveys – Miten muusikon mieli voi?

21.8 @ 17:30 - 18:30
Ladataan Tapahtumat

Miksi niin moni muusikko kärsii mielenterveyden haasteista? Hakeutuuko luovalle alalle herkkiä ihmisiä vai altistavatko työolosuhteet ja toimintakulttuuri mielenterveyden häiriöille? Onko muutos mieliystävälliseen musiikkialaan mahdollinen?

Lukuisten tutkimusten mukaan musiikkialalla työskentelevillä on muita aloja korkeampi todennäköisyys kärsiä mielenterveyden haasteista. Musiikkialan mielenterveyttä koetteleva pimeä puoli ei tule alalle yllätyksenä ja musiikin tekijöiden saatetaankin antaa roikkua keikkabussin kyydissä puolikuntoisena kunhan rundi jatkuu keskeytyksettä. Jos porukkaa alkaa tippua vauhdissa kyydistä, mitä jää jäljelle?

Ratkaisut eivät synny tyhjiössä vaan vuoropuhelussa. Musiikkiala tarvitsee sekä mainstreamia että vahvan ja elinvoimaisen indie- ja marginaalikentän tekemään yhteistyötä. Jos alalta ajautuvat pois hittitehtailua vierastavat tai menestymisen paineista sairastuneet työtään rakastavat muusikot, olemme kohta tilanteessa, jossa meillä ei ole enää musiikkia mitä kuunnella. Mitä voisimme tehdä yhdessä, jotta alalla työskentelevät ja sinne tähtäävät pysyisivät toimintakykyisinä?

OAF Talks paneelikeskustelu on mukana rakentamassa mieliystävällisempää musiikkialaa, jossa kaikki pysyisivät mukana kyydissä. Keskustelussa indie-artisti Iisa Pajula, Muusikkojen liiton freelance-koordinaattori Jaakko Kämäräinen sekä Manageri ja A&R Setumo Bodibe istuvat alas Kukunori ry:n Markus Raivion kanssa pohtimaan alan haasteita ja mahdollisia ratkaisuja. Luvassa on suoraa puhetta suorituspaineista, jatkuvan kritiikin alla toimimisesta sekä työn epävakaasta luonteesta. Samalla lavalla näkyy myös valoa, kun panelistit jakavat parhaita käytäntöjä sekä uraauurtavia aloitteita, joilla keikkabussin suuntaa voidaan lähteä kääntämään.

Panelistit:

Setumo Bodibe
A&R, Manageri ja Valmentaja.
Setumo toimii musiikkimaailmassa mm. A&R konsulttina Sony Musicilla, henkilökohtaisena managerina Hassan Maikalin tiimissä, sekä Moninainen Musiikkiala -hankkeen projektikoordinaattorina, jossa pyritään tuomaan turvaa, moninaisuutta sekä yhteisöllisyyttä musiikkialalle yhdessä Suomen Musiikintekijöiden ja Suomen Muusikkojen liiton kanssa. Tamperelaislähtöisellä Setumolla on ilmiömäinen kyky olla läsnä ja luoda hetkiä sekä tiloja, joissa uskalletaan sukeltaa kuuluisaan syvään päätyyn. Miten voin olla avuksi? – kysymys, jonka Setumo kysyy itseltään elämän jokaisessa kohtaamisessa.

Iisa
Iisa Pajula on helsinkiläinen laulaja-lauluntekijä, esiintyvä artisti ja kirjoittaja. Hän on toiminut useissa rooleissa musiikin parissa vuodesta 2005: viisi soololevyä julkaisseena sooloartistina, Regina-yhtyeen solistina, ammattisanoittajana sekä 2012–2020 HMC Publishingille kiinnitettynä house writerina.

Jaakko Kämäräinen
Freelancekoordinaattori, Muusikkojen liitto
Jaakko Kämäräinen on Muusikkojen liiton freelancekoordinaattori, ja hän edistää kokonaisvaltaisesti freelancemuusikkojen asiaa. Tällä hetkellä Jaakon työnkuva painottuu erityisesti mielen hyvinvointiin käynnissä olevan Mielenterveyden työkalupakki -hankkeen puitteissa.

Fasilitaattori:

Markus Raivio
Toiminnanjohtaja, Kukunori ry

Kulttuurin ja hyvinvoinnin liitto – Kukunori ry:n toiminnanjohtaja Markus Raivio on pitkän linjan mielenterveystyön ammattilainen, järjestöjohtaja sekä yhteiskunnallinen yrittäjä, jonka intohimona on kehittää uudenlaisia ratkaisuja aikamme haasteisiin. Markus on taustaltaan keikkalavoja useamman vuoden kiertänyt ammattimuusikko, tuottaja sekä musiikkiterapeutti.

Tiedot

Päivämäärä:
21.8
Aika:
17:30 - 18:30
Tapahtumaluokka:
Kotisivu:
https://outsiderart.fi/oaf-talks-musiikki-ja-mielenterveys/

Järjestäjät

Kukunori
Outsider Art Festival

Tapahtumapaikka

Kulttuurikeskus Caisa
Kaikukatu 4 B
Helsinki, 00530