Follow Us On

Idea syntyy

Heikki Hyvönen Lilinkotisäätiöstä oli eräänä tiistaina kahvilla käymässä Kulttuuripaja Elviksessä ja pohti käyneensä viikonloppuna Firmarocktapahtumassa. Sieltä kumpusi ajatus; Olisipa jännä nähdä, onko kulttuuritoiminta kuinka yleistä valtakunnallisesti mielenterveysyhdistyksissä, löytyykö muualtakin bändejä tai teatteriesityksiä? Järjestetään porukalla tapahtuma, yhdistetään tekijöitä ja katsotaan keitä tulee paikalle!

Markus keksi muunnoksen Speden Pronominirockista, se oli Moniäänirock! Niin kaikki lähti. Kuin tyhjästä. Ensimmäisen Moniäänirocktilaisuuden kustannukset olivat tasan 100 euroa. Kustannus koostui Heikin ja Markuksen tarjoamista eväistä bändien backstagelle. Esiintyjiä saapui ympäri Suomen tusinan verran toimintakeskus Happeen Helsinkiin. Jotain uutta oli selkeästi ilmassa!

Järjestö perustetaan

Kokemus oli selkeästi toivoa antava. Toipujien tilaisuus, jossa ei tarvinnut olla toipuja vaan artisti! Kyseessä oli Rock ’n Roll, ei mitään terapiaa!

Tästä innostuneena 2012 Heikki ja Markus päättivät perustaa muista riippumattoman kulttuuritoimijoiden verkoston, johon liittyi jäsenjärjestöiksi pääasiassa Heikin tuntemia sosiaalipsykiatrisia yhdistyksiä, Moniäänirockin osallistujien taustajärjestöjä. Kahdestaan perustettavaan yhdistykseen piti kuitenkin olla lain mukaan myös kolmas perustaja. Etsittiin toimiston käytävältä tuntemattomaksi jäänyt kolmas perustajajäsen, joka suostui allekirjoittamaan perustamiskirjan sillä ehdolla, että tästä ei tule hänelle koskaan mitään jälkipuheita! Kukunori oli syntynyt!

Nimeksi valitaan Kukunori

Järjestön nimen keksi Heikki, se tulee runoilija Lauri Viidan teoksesta Kukunor: Satu ihmislapsille. Vakavien mielenterveysongelmien kanssa läpi elämänsä paininut kirjoittaja oli elävä esimerkki siitä, etteivät mielenterveysongelmat ole korkeakulttuurin luomisen este. Yhtäältä hänen elämänsä muistuttaa myös siitä, ettei kulttuurin luominen poista mielenterveysongelmia.

Kukunorin Viita oli tarkoittanut lapsille, mutta se on niin vaikeatajuinen, ettei sen ymmärtäminen käynyt oikein aikuisiltakaan. Sitä on luonnehdittu muun muassa “modernismin hengessä uudistavaksi kielileikittelyksi” Sitä todellakin oli myös uusi yhdistyskin. Peikko ja outolintu. Jotain uutta, mitä oli vaikea selittää.

Kaiken piti olla aluksi myös pientä ja helppoa. Vielä 2016 Kukunori oli käytännössä kotisivut, ryhmä ihmisiä hallituksen kokouksissa sekä vuosittainen rocktapahtuma. Miksi Kukunorin pitäisi olla enemmän? Voisiko se olla jotain enemmän? Jossain kuitenkin kutisi unelmat kokonaisvaltaisemmasta kulttuurin ja mielen hyvinvoinnin kotipesästä ja alustasta tukemaan heikommassa asemassa olevia ihmisiä.

Myös kulttuurihyvinvoinnin uusi trendi nosti Suomessa päätään, samoin kulttuuripajat loivat uutta todellisuutta järjestöjen mahdollisuuksista käyttää kulttuuria välineenä toipumisen edistämiseen. Jonkun oli otettava ratkaiseva askel. Toinen perustajajäsen Markus Raivio päätti antaa elämästään viisi vuotta ja katsoa mihin asti tällä teemalla voidaan yhdistystä viedä.

Kukunorin vuosittainen liikevaihto oli tässä vaiheessa 2016 n. 500 euroa. Se sisälsi Heikin ja Markuksen pullat ja pizzat artisteille ja muutaman kympin jäsenmaksut. Markus kehitti matkalla Kotkasta Moniäänirockista artisti ja kokemusasiantuntija Riku Turpeisen kanssa sovelluksen tapahtumasta nimeltä Mental Beauty Records. Se olisi maailman ensimmäinen levymerkki toipujille sekä kulttuuripaja verkossa.

Kun idea sai STEALTA hankerahoituksen, Markus irtisanoi hänelle tärkeän työsuhteensa Mielenterveyden keskusliitosta ja ryhtyi toisena perustajajäsenenä yhdistyksen toiminnanjohtajaksi. “Viisi vuotta elämästä tälle annan, katsotaan mitä tapahtuu.“- rajasi Markus. “Luodaan aivan uudenlainen organisaatio, joka perustuu luovuuteen, avoimuuteen ja pokkaan kokeilla ja tehdä asioita eri tavalla. Viedään koko ajatus mielenterveydestä, kulttuurista ja hyvinvoinnista uudelle tasolle!“