
Leikki kehittää luovuutta, mutta kuuluuko leikki aikuisille – tai peräti työpaikoille? Miten leikin lahjan voi tuoda osaksi työyhteisöjen käytäntöjä, rutiineja ja toimintoja? Kokosimme valtakunnallisen vinkit työviikon ja -yhteisön arjen piristämiseen – poimi ideat ja anna leikin ilon viedä!
”Leikki on lasten oikeus, mutta tekee hyvää myös aikuisille. Yhteiset leikkihetket tuovat kiireiseen ja suorituskeskeiseen arkeen kaivattuja suvantopaikkoja”, kertoo Mannerheimin lastensuojeluliiton Leikkipäivä-koordinaattori Karolina Lamroth.
Leikkiä voi toteuttaa työpaikoilla monin eri tavoin, ja alkuun voi lähteä pieninkin askelin. Lamroth kannustaa työyhteisöjä lisäämään leikillisiä elementtejä työarkeen ja katsomaan, millaisia reaktioita tulee.
“Tiedän, että ihmisiä alkaa usein hikoiluttaa ajatuskin työpaikan yhteisistä Tervapata-leikeistä. Mutta leikkimahdollisuuksia on monia: pelejä, askarteluleikkejä, sanaleikkejä, toimistotuolien kokoontumisajoja, tuijotus- tai hiljaisuuskilpailuja… Tarjoilisin monenlaisia erilaisia mahdollisuuksia.”
Lamroth muistuttaa myös leikkimisen perusideasta: pakottaminen ei kuulu asiaan, myöskään työpaikan ohjatussa, leikillisessä toiminnassa. “Leikkiminen on kivaa vain, jos sitä tekee omasta vapaasta tahdosta, turvallisessa ympäristössä.”
Mikä sitten on Leikkipäivä-koordinaattori Lamrothin oma suosikkileikki?
“Tykkään mielikuvitusleikeistä ja sanaleikeistä. Myöskin tuijotuskisa tai Väärinpäin-päivä, jossa tehdään asiat väärässä järjestyksessä, ovat hauskoja”, Lamroth hymyilee.
Kukonorilaisten Leikkipäivä-viikon ideariihessä nousi myös esille rutiinien rikkominen ja leikkimielen tuominen mukaan tavalliseen arkeen pienillä, hauskoilla jutuilla. Etätyöpäivää voi piristää kivasti vaikkapa tiimimatsilla virtuaalista Älypää-peliä.
Joskus jo käytännön syistä voi olla hyvä idea raivata yhteiselle leikille ja luovuudelle tarpeeksi aikaa kalenteriin.
“Teemme Kukunorilla paljon töitä etänä, jolloin kahvitauot ja yhteinen tekeminen toimistolla jäävät hyvin vähäisiksi. Raivasimme siis kalentereista yhteistä aikaa virkistäytymiseen ja yhdessä tekemiseen. Kukkien sidonta, keilailu ja lautapelien pelailu ovat tuoneet meitä yhteen. Samalla on päässyt tutustumaan työkavereihin perinteisen työroolin takana ja näkemään heistä uusia puolia”, Patanen kertoo.
Myös erilaiset teema- ja virkistyspäivät ovat tuttuja, mutta toimivia tapoja tuoda leikin iloa ja vahvistaa tiimin yhteenkuuluvuuden tunnetta.
”Vapun lähestyessä työyhteisön kivaa yhdessäoloa voi lähteä kehittämään vaikkapa erilaisella piknik-päivällä, jossa yhteisen ruokailun ja ideoinnin päätteeksi pidetään luonnon helmassa yhteiset päiväunet, jotka ohjaa Nukkumatti, eli tehtävään vartavasten organisaation ulkopuolelta palkattu henkilö.”
TOP 5 vinkit leikkisään työviikkoon
Riko rutiineja – vaihda asua tai maisemaa
Unohda perusverkkareihin yhdistämäsi asiallinen luottopaita ja pukeudu töihin juuri niin kuin olet aina halunnut. Ehkä yllätät kollegat päheällä rockfestarilookilla tai urheiluseuran fanitamineissa. Kiikuta läppäri vaihteeksi naapuriosaston puolelle tai vietä aurinkoinen tehovartti omalla terassilla. Tai mikset yhdistäisi lounastunnin työskentelyhetkeen kahvilassa?
Haasta aivoja ja rentoudu pelaamalla
Luovuus ja työteho saavat vauhtia uusista virikkeistä. Hiero aivonystyröitä astetta haastavammalla palapelillä tai kutsu kollegat kahvipöydän ääreen Uno-otteluun. Puuduttava kokousputki saa puolestaan kummasti uutta virtaa – tai vähintäänkin hymyn huulille – erästä Silmämurhaajaa!
Haluatko aktivoida työyhteisösi mukaan leikkiin? Lisää leikkivinkkejä: leikkipäivä.fi
Lue myös: Näin järjestät Paras työpäivä piknik -tapahtuman työpaikalla