Follow Us On

TOP-vinkit – lisää luovuutta ja leikkiä työarkeen

Blogi

TOP-vinkit – lisää luovuutta ja leikkiä työarkeen

 

 
Leikki kehittää luovuutta, mutta kuuluuko leikki aikuisille – tai peräti työpaikoille? Miten leikin lahjan voi tuoda osaksi työyhteisöjen käytäntöjä, rutiineja ja toimintoja? Kokosimme valtakunnallisen vinkit työviikon ja -yhteisön arjen piristämiseen – poimi ideat ja anna leikin ilon viedä!

”Leikki on lasten oikeus, mutta tekee hyvää myös aikuisille. Yhteiset leikkihetket tuovat kiireiseen ja suorituskeskeiseen arkeen kaivattuja suvantopaikkoja”, kertoo Mannerheimin lastensuojeluliiton Leikkipäivä-koordinaattori Karolina Lamroth. 

Leikkiä voi toteuttaa työpaikoilla monin eri tavoin, ja alkuun voi lähteä pieninkin askelin. Lamroth kannustaa työyhteisöjä lisäämään leikillisiä elementtejä työarkeen ja katsomaan, millaisia reaktioita tulee.

“Tiedän, että ihmisiä alkaa usein hikoiluttaa ajatuskin työpaikan yhteisistä Tervapata-leikeistä. Mutta leikkimahdollisuuksia on monia: pelejä, askarteluleikkejä, sanaleikkejä, toimistotuolien kokoontumisajoja, tuijotus- tai hiljaisuuskilpailuja… Tarjoilisin monenlaisia erilaisia mahdollisuuksia.” 

Lamroth muistuttaa myös leikkimisen perusideasta: pakottaminen ei kuulu asiaan, myöskään työpaikan ohjatussa, leikillisessä toiminnassa. “Leikkiminen on kivaa vain, jos sitä tekee omasta vapaasta tahdosta, turvallisessa ympäristössä.”

Mikä sitten on Leikkipäivä-koordinaattori Lamrothin oma suosikkileikki? 

“Tykkään mielikuvitusleikeistä ja sanaleikeistä. Myöskin tuijotuskisa tai Väärinpäin-päivä, jossa tehdään asiat väärässä järjestyksessä, ovat hauskoja”, Lamroth hymyilee.

Kukonorilaisten Leikkipäivä-viikon ideariihessä nousi myös esille rutiinien rikkominen ja leikkimielen tuominen mukaan tavalliseen arkeen pienillä, hauskoilla jutuilla. Etätyöpäivää voi piristää kivasti vaikkapa tiimimatsilla virtuaalista Älypää-peliä.

Joskus jo käytännön syistä voi olla hyvä idea raivata yhteiselle leikille ja luovuudelle tarpeeksi aikaa kalenteriin.

“Teemme Kukunorilla paljon töitä etänä, jolloin kahvitauot ja yhteinen tekeminen toimistolla jäävät hyvin vähäisiksi. Raivasimme siis kalentereista yhteistä aikaa virkistäytymiseen ja yhdessä tekemiseen. Kukkien sidonta, keilailu ja lautapelien pelailu ovat tuoneet meitä yhteen. Samalla on päässyt tutustumaan työkavereihin perinteisen työroolin takana ja näkemään heistä uusia puolia”, Patanen kertoo.

Myös erilaiset teema- ja virkistyspäivät ovat tuttuja, mutta toimivia tapoja tuoda leikin iloa ja vahvistaa tiimin yhteenkuuluvuuden tunnetta.

”Vapun lähestyessä työyhteisön kivaa yhdessäoloa voi lähteä kehittämään vaikkapa erilaisella piknik-päivällä, jossa yhteisen ruokailun ja ideoinnin päätteeksi pidetään luonnon helmassa yhteiset päiväunet, jotka ohjaa Nukkumatti, eli tehtävään vartavasten organisaation ulkopuolelta palkattu henkilö.”

TOP 5 vinkit leikkisään työviikkoon

 1. Riko rutiineja – vaihda asua tai maisemaa
  Unohda perusverkkareihin yhdistämäsi asiallinen luottopaita ja pukeudu töihin juuri niin kuin olet aina halunnut. Ehkä yllätät kollegat päheällä rockfestarilookilla tai urheiluseuran fanitamineissa. Kiikuta läppäri vaihteeksi naapuriosaston puolelle tai vietä aurinkoinen tehovartti omalla terassilla. Tai mikset yhdistäisi lounastunnin työskentelyhetkeen kahvilassa? 

 1. Haasta aivoja ja rentoudu pelaamalla
  Luovuus ja työteho saavat vauhtia uusista virikkeistä. Hiero aivonystyröitä astetta haastavammalla palapelillä tai kutsu kollegat kahvipöydän ääreen Uno-otteluun. Puuduttava kokousputki saa puolestaan kummasti uutta virtaa – tai vähintäänkin hymyn huulille – erästä Silmämurhaajaa!

 1. Näytä luova puolesi muille
  Jos käytössänne on yhteinen Teams, Slack tai muu viestintäkanava, haasta tiimikaverit piristämään toistenne etäpäivää. Jaa hyvää energiaa laittamalla jakoon vaikkapa oma voimabiisi.
 1. Vaihtakaa rooleja
  Palaverit ja kahvihuoneet paljastavat työpaikan vakiintuneet roolit: Emma keittää aamukahvit, Daniel hoitaa small talkin ja Oskari kokoustekniikan. Mitä jos tänä päivänä kaikki olisi toisin? (Vinkki: Kapteeni käskee -leikki on mainio mahdollisuus leikitellä rooleilla.)
 1. Vietä aidosti erilainen tauko
  Vaihda keppijumppa hulavanteeseen ja 2 minuutin tehokyykkä Gagnam-tanssiin. Piristä iltapäivää kahvin sijaan unelmiesi jäätelöannoksella, venyttele kireitä kasvolihaksia naamadiskolla tai toteuta extempore-lounaspiknik kollegoiden kanssa.

 

Haluatko aktivoida työyhteisösi mukaan leikkiin? Lisää leikkivinkkejä: leikkipäivä.fi

Lue myös: Näin järjestät Paras työpäivä piknik -tapahtuman työpaikalla