
Vuosittainen Kukunori Cup -kävelyfutisturnaus pelattiin elokuun viimeisenä perjantaina lämpimässä säässä – ja tunnelmissa. Sotealan järjestöjä yhdistävään pelitapahtumaan osallistui ilahduttavat 10 joukkuetta; osa pitkäaikaisia, osa uudempia lajiharrastajia. Turnauksen ykkössijan nappasi Suomen Romanifoorumi SRF D7-joukkue, joka voitti samalla Vuoden Kävelyfutisjoukkue -äänestyksen reilun pelin ja tsemppihengen johdosta.
Ensimmäistä kertaa jaettava Vuoden kävelyfutisjoukkue-palkinto toteutettiin äänestyksellä, joissa äänensä saivat niin joukkueet kuin järjestäjä ja erotuomarit. Palkinnolla haluttiin kiinnittää entisestään huomiota kävelyfutis-lajin ydinarvoihin; muiden pelaajien huomioon ottamiseen ja kannustamiseen, yhteiseen hauskanpitoon ja inklusiivisuuteen.
“Kävelyfutiksessa kilpailua tärkeämpää on, että mahdollisimman monella on mahdollisuus osallistua fyysisestä kunnosta ja taitotasosta riippumatta. Vuoden Kävelyfutisjoukkueen palkitsemisella haluamme osoittaa arvostusta joukkueille, jotka toimivat näiden periaatteiden mukaan ja vahvistavat tätä kulttuuria”, kertoo kävelyfutisturnausta ja -toimintaa Suomessa koordinoiva Aapo Kotkavuori Kukunorilta.
Voittajajoukkueen jäsenet kertovat lähteneensä hakemaan kisasta hyvää sijoitusta, mutta tsemppijoukkueen titteli osoittautui voittoa merkityksellisemmäksi:
“Tunnustus tuntui äärettömän hyvältä. Sitä me lähdettiin täältä hakemaan; että tsempataan kaikkia ja pidetään hauskaa, annetaan fiiliksen viedä. Iso kiitos järjestäjille, että saatiin olla mukana”, joukkue kertoo jälkitunnelmistaan.
Kotkavuoren mukaan niin voittajajoukkueen “tuplapalkinto” kuin koko turnauspäivän aikana pelikentillä vallinnut erityisen yhteisöllinen tunnelma osoittavat, että kävelyfutiksen perimmäinen henki elää ja voi hyvin.
“Mieleen jäi erityisesti kannustava ja reilu henki peleissä, mutta myös niiden ulkopuolella. Jos joukkueesta jäi äkillisesti kentällinen vajaaksi, tiimi sai vahvistuksia toisesta joukkueesta, mikä on aivan upeaa. Ja tietysti myös Turpeisen Rikun lajille omistettu lauluesitys oli hieno”, Kotkavuori kiittelee osallistujia.
Päivän reilun hengen ja puhtaan pelin pisti merkille myös erotuomari Janne Lardov, jolla on kokemusta useammasta Kukunori Cup -turnauksesta.
“Joukkueiden peli on kehittynyt hurjasti muutamassa vuodessa. Tosi vähän jouduin huomauttamaan esimerkiksi lähikontaktista.”
Myös muut joukkueet toivottivat uuden tsemppipalkinnon tervetulleeksi:
“Kun tietää joukkueiden taustoja, ja ollaan hyvin erikuntoisia kaikki, niin musta on älyttömän hienoa, että tähän asiaan kiinnitetään huomiota. Itsekin olen aika rajoitteinen liikunnassa, niin minusta on aivan ihanaa, että minutkin otetaan joukkueeseen mukaan, yks yhtenä”, kertoo pelaaja Vanamo Parkkinen Ellit ja Elmot -joukkueesta, joka pokkasi Kukunori Cup-voiton edellisvuonna.
Brahen kentällä kisasi tänä vuonna useita pidempään yhdessä pelanneita joukkueita, mutta myös harrastusta vasta aloittelevia ja ensimmäistä kertaa Kukunori Cup -turnaukseen osallistuvia. Osallistuvia joukkueita olivat tänä vuonna: Team Porvoo (Porvoon Klubitalo), FC Kulta (Kulttuuripaja Kulta Kouvolasta), Lahden Hattivatit (Lahden Klubitalo), LePa Espoosta (HUS-Edistia), FC Kupla (Kulttuuripaja Kupla Itä-Helsingistä), Ellit ja Elmot (Eläkeliiton Helsingin joukkue), Myltsin Örkit pk-seudulta, Srf D7 (Suomen Romanifoorumi Helsingistä), FC Tikkurila (Tikkurilan Klubitalo) sekä FC Kukkujat (Pohjois-Karjalan mielenterveydentuki ry).
Yksi ensikertalaisista oli Pohjois-Karjalan Mielenterveydentuki ry:n joukkue FC Kukkujat, joka saapui Helsingissä järjestettyyn kisapäivään Joensuusta asti.
Turnauksen ensikertalaiset matkustivat peleihin Joensuusta.
“Näin ensikertalaisena voi sanoa, että tapahtuma on aivan ihana, tunnelma on tosi hyvä ja yhteisöllinen. On hienoa, että järjestetään tällaisia matalan kynnyksen tapahtumia, joihin kaikki pystyy osallistumaan”, iloitsee järjestön uusi mediavastaava ja kentällä itsekin pelaamista kokeillut Hanna Toivanen.
Kävelyfutisturnausta luonnehtiva yhteisöllisyys ei rajoitu pelaajien ja joukkueiden väliseen kanssakäymiseen pelikentillä. Yksi vuosittaisen lajitapahtuman tavoitteista on saattaa eri puolilla Suomessa harrastustoimintaa järjestäviä toimijoita yhteen vaihtamaan kokemuksia ja verkostoitumaan keskenään.
“Miusta oli kiva palata tänne, tosi hyvä meininki. Vedin aikoinaan Lilinkotisäätiöllä kävelyfutista, niin oli kiva nähdään vanhoja tuttuja, pelikavereita ja kuntoutujia”, Joensuussa kävelyfutistoimintaa käynnistänyt, FC Kukkujien joukkueenjohtaja Esa Hyppönen vahvistaa.
Kotkavuori näkeekin tärkeänä, että vastaavanlaisia kohtaamismahdollisuuksia saadaan tulevaisuudessa lisää:
”Kukunori Cup pelataan varmuudella ensi vuonna. Alustavia suunnitelmia on myös muilla paikkakunnilla järjestettävistä pelitapahtumista. Kukunori on mielellään tukemassa järjestöjä ja seuroja, jos he haluavat järjestää pelitapahtuman omalla paikkakunnalla. Olkaa matalalla kynnyksellä yhteydessä, jos turnauksen järjestäminen kiinnostaa”, Aapo Kotkavuori kehottaa.
Lisätietoja kävelyfutiksesta ja apua lajitoiminnan järjestämiseen:
Hankepäällikkö Aapo Kotkavuori: aapo.kotkavuori@kukunori.fi
kukunori.fi/kävelyfutis
Kukunori Cup -kävelyfutisturnaus on suunnattu ensisijaisesti päihde- ja mielenterveystoipujien sekä muiden erityisryhmien joukkueita varten. Vuosittainen lajiturnaus järjestettiin viidennettä kertaa Helsingissä Brahen kentällä 25.8. Otteluissa noudatetaan kävelyfutislajin sääntöjä ja periaatteita, mm. juokseminen ei ole sallittua, pelit pelataan 6 hengen kokoonpanoilla ja pelaajia saa vaihtaa vapaasti.
Ensimmäistä kertaa jaettavalla Vuoden kävelyfutisjoukkue-palkinnolla halutaan vahvistaa matalan kynnyksen ja loukkaantumisriskin lajin arvoja: tsemppihenkeä, yhteistä hauskanpitoa ja inklusiivisuutta.
Lue lisää Kukunorin koordinoimasta kävelyfutistoiminnasta Suomessa
Kukunori Cup palkitsee turnausvoittajien ohella Vuoden kävelyfutisjoukkueen, joka on joukkue isolla J:llä: