Follow Us On

Ajattelematta kohti kokeiluja!

Blogi

Ajattelematta kohti kokeiluja!

 

Olen ihastunut -muotoiluajatteluun! Ihastukseni kunniaksi lukaisin viime viikolla Tim Brownin kirjan “Change by Design” eli muutosta muotoilemalla. Tim Brown on yksi kansainvälisen suunnittelutoimisto IDEOn   perustajista ja muotoiluajattelun isistä.Brown muistuttaa, miten jokainen meistä soveltaa muotoiluajattelua omassa arjessaan. Muotoiluajattelija rakentaa ratkaisuja omiin ongelmiinsa -kokeilemalla, ei suunnitelmia jatkuvasti hiomalla. Tim Brownin mukaan psykologi Jane Fulton Suri kutsuu arkielämän tilanteisiin muovaamiamme pikkuratkaisuja “ajattelemattomiksi teoiksi”.Oletko ikinä törmännyt itsetehtyihin ovistoppareihin? Kun ovenväliin tungetaan paperitukko, sen tarkoituksena on pitää ovi auki. Ehkä huoneen sisällä, johon ovi johtaa, on liian kuuma. Tai sen ilma ei vaihdu. Niinpä muotoilemme ongelmaamme ratkaisun -ovistopparin- vaikka nenäliinasta tai sanomalehdestä.Kirjoitin tätä blogitekstiäni Iranissa. Iran on monelle jokseenkin tuntematon maa, josta kuulee ehkä joskus uutisissa -varsinkin silloin, kun puhutaan taloudellisista pakotteista tai ydinaseista. Mutta mutta, Iran on myös paljon muuta. Sen lisäksi, että se on pullollaan valloittavia ihmisiä, upeaa taidetta ja herkullista ruokaa, Iranistakin löytyy useita arkielämän ratkaisuja, jotka ovat Surin kuvaamia ajattelemattomia tekoja.Kun aurinko paahtaa kuumaan autoon, iranilaisnaiset avaavat ikkunansa, asettavat päässään olevan huivin toiselta puolelta avatun ikkunan väliin ja rullaavat ikkunan jälleen kiinni. Päähuivi onkin nyt verho, joka suojaa kuumuudelta kaikkia takapenkillä istuvia!

Kun autokaupasta hankitaan uusi auto, on sen ovissa siniset suojamuovit, jotka suojaavat ovia kolhuilta sen kuljetusvaiheessa. Iranilaisissa autoissa sinisiä suojamuoveja näkyy kuitenkin vielä pitkään sen jälkeen kun auto on otettu käytteen -nehän ovat käteviä suojaamaan ovia kolhuilta vielä kaupan jälkeenkin!

Iranilaiset ovat kokeilukulttuurin mestareita -tosin olosuhteiden pakosta.

Minkälaisiin ajattelemattomiin tekoihin olet itse törmännyt? Tsuumaile ympärillesi; jos et löydä yhtään esimerkkiä, olisiko aika tehdä yksi ajattelematon arjen kokeilu -vaikka heti paikalla?

 

Kirjoittaja: Milla Mäkinen