Follow Us On

Älä peru tapahtumaasi – siirrä se digimaailmaan!

Blogi

Älä peru tapahtumaasi – siirrä se digimaailmaan!

 

Koronavirus tuli ja muokkasi yhdessä viikonlopussa maailmaamme ja toimintatapojamme. Järjestöt ovat lähteneet vauhdikkaasti muokkaamaan toimintaansa sosiaalisen eristäytymisen suositusten ja karanteenikäskyjen myötä. Tapahtuma toisensa jälkeen on peruttu. Osa on siirretty syksyyn.

Tapahtumat ja toiminta ovat kuitenkin monille tärkeä paikka vahvistaa ja luoda sosiaalisia suhteita. Ne ovat tila, jossa tuntee olevansa osa yhteisöä. Nyt kun niitä ei ole, mitä jää jäljelle? THL:n muutama vuosi sitten julkaiseman tutkimuksen mukaan sosiaalinen eristyneisyys on ihmisen terveydelle haitallista. Samaa toistavat kaikki yksinäisyyden tutkijat.

Onneksi tapahtumien perumisen ja syksyyn siirtämisen sijaan meillä on myös muita vaihtoehtoja.

Jos etäyhteyksien hyödyntäminen on tähän asti ollut järjestöllesi kivuliasta tai hankalaa, nyt meillä on yhteinen, mahtava mahdollisuus kokeilla sitä, miten etävälineiden käyttö voi tietyissä tilanteissa tulla läsnä olevien palveluiden rinnalle toimintaa erinomaisesti täydentämään.

Viikonloppu toi mukanaan jo monta luovaa etäkokeilua, joista voi ottaa mallia:

Lippupiste.fi, Muusikkojen liitto ja musiikkikoulu Rockway päättivät, etteivät peru konsertteja. He lanseerasivat sen sijaan myytäviä, virtuaalisia esiintymisiä varten Keikalla.fi-alustan, jonka kautta voi tarjota myytäväksi isoja tai pieniä konsertteja, stand upia, teatteria, tanssia ja kaikenlaisia esityksiä, mihin myydään pääsylippuja. Tanssinopettajat alkoivata tarjota yksityistunteja kotona oleville ihmisille netin kautta. Kuntosaliketju Elixia laittoi omat jumppavideonsa nettiin. Mothers in Business lähti näyttämään esimerkkiä järjestösektorilla, siirtäen nettiin kaiken mahdollisen toimintansa. Maaliskuun loppuun luotiin Suomen ensimmäiset virtuaaliset käsityömessut.

Propellipäät laittoi maailmalle kutsun perjantaina avautuvaan Uteliaiden kehittäjien etäkahvilaan, joka on tästä lähtien auki joka perjantai kello 9:00-10:30 Zoomin välityksellä. Itse olen mukana mm. Virtaa! -projektissa Vaasan kaupungin kanssa, jossa pidetään ikäihmisille taidetyöpajoja Alvar-kuvapuhelinpalvelun avulla. Kukunorissa on myös jo jonkin aikaa tuotettu mm. musiikkia Mental Beauty Culture -hankkeen koordinoiman digitaalisen kulttuuripaja Stagen Slack-yhteisön kautta. Tällä hetkellä kaikki Suomen koulut ratkaisevat etäopetuksen järjestämistä, myös taitoaineiden osalta. Avuksi on tullut mm. Yle joka tarjoaa oppimateriaaleja laajennetusti tarjolle verkkoon.

Mitä kaikkea näistä esimerkeistä voisikaan oppia?

Nyt on oivallinen hetki pysähtyä hetkeksi oman toiminnan äärelle ja tutustua nettipohjaisten välineiden voimaan. Mikäli näin teemme, voimme edelleen olla ihmisten yhteensaattajia eikä eriyttäjiä. Samalla keräämme digikokeilujen kautta tärkeää, näyttöön perustuvaa, tietoa, jonka avulla voimme kehittää toimintaamme eteenpäin myös tulevaisuudessa. Pohditaanhan siis jokaisen tapahtuman ja toimintamuodon kohdalla, voisiko sen sittenkin perumisen tai siirtämisen sijaan järjestää jollain aivan uudella tavalla, etäyhteyksiä hyödyntämällä.

Mikäli tarvitset sparrailuapua tämän kysymyksen äärellä, ota yhteyttä Propellipäihin. Minä ja Markus Vähälä olemme täällä teitä varten. Eiköhän pistetä yhdessä pystyyn uudenlaisia digikokeiluja!

milla.makinen@kukunori.fi
050 539 9210

markus.vahala@kukunori.fi
050 346 1011

Blogin kirjoittaja Milla Mäkinen on Propellipäiden muutosmuotoilupäällikkö.