Follow Us On

Järjestön räjäytystyöpaja

Säkenöiviä kipinöitä lentelee ympäriinsä

Blogi

On aika räjäyttää järjestösi!

 

Onko sinulla järjestö? Eikö se oikein toimi? Haiseeko home tai tuntuuko tunkkaiselta? Riittääkö perusteellinen tuuletus vai pitääkö koko talo purkaa? Me autamme sinua!

Järjestön perustaminen saattaa olla hankalaa, mutta sen purkaminen on helppoa! Nyt voit käyttää näitä yksinkertaisia ohjeita. Räjäytystyöpajamalli on luotu Kukunorin Propellipäiden laboratoriossa ja mallia kokeiltu käytännössä suomalaisen vammais- ja kansalaisjärjestö Synerga ry:n purkamiseen. Tarjoamme räjäytystyöpajamallin avoimesti ja ilmaiseksi käyttöösi. Kannattaa kokeilla!

Räjäyttäminen avaa oven uudelle

Kiertotalous kiinnostaa ympäri maailmaa. Suomessa on syntynyt kehitystä, jossa huomioidaan laajempia kokonaisuuksia ja luodaan kestävää kehitystä kiinnittämällä huomiota resurssien järkevään käyttöön, toiminnan välillisiin ja välittömiin vaikutuksiin ja siihen minkälaista keskinäistä toimintakulttuuria ja tulevaisuuden toimintaympäristöä olemme rakentamassa. Järjestöissä, esimerkiksi hankkeiden kautta syntyviä innovaatioita, tulisi arvostaa myös tulevan toiminnan rakennusaineina. Tähän työhön voidaan käydä kiertotaloudesta tutuin käsittein ja menetelmin.

Usein järjestöjen arki on kiireistä ja resurssit ovat rajallisia. Räjäyttämällä voit lopettaa toimintaa, joka ei enää aja järjestösi tavoitteita. Voit myös löytää asioita, joita kehittämällä, yhdistämällä, uudelleen muotoilemalla saat käyttökelpoista resurssia juuri tämän hetken tarpeisiisi. Räjäyttämällä saatat myös löytää juuri sinun järjestösi kultakimpaleet ja timantit, jotka tekevät juuri teidän työstänne ainutlaatuista ja arvokasta erilaisille ihmisille, organisaatioille ja verkostoille. Voit myös lopettaa oman järjestösi ja tehdä positiivista muutosta yksin tai yhdessä toisella tavalla.

Järjestöissä tapahtuvaa innovatiivisuutta ei välttämättä aina tunnisteta, eikä siitä osata luoda palveluja, osaamista ja rakenteita, jotka nivoutuvat laajempiin kokonaisuuksiin tai julkisen ja yksityisten organisaatioiden toimintaan. Järjestöjen tavoitteita, keinoja ja resursseja voidaan parantaa kiertotaloudesta, systeemisestä ajattelusta ja verkostojohtamisesta opittujen mallien ja menetelmien avulla. Räjäyttämällä pääset rajaamaan järjestösi ja omaa toimintaa uudella tavalla ja voit käsitellä asiaa yhdessä muiden kanssa.

Tässä videossa näet miten järjestö puretaan muutosmuotoilun keinoin yhteistyössä suomalaisen kiertotalouden asiantuntijaorganisaation Deleten kanssa. Delete on yksi johtavista Pohjoismaissa toimivista täyden palvelun ympäristöpalvelujen tarjoajista. Räjäytä järjestösi, ota hyvät asiat talteen, käsittele purkamiseen liittyviä tunteita ja juhli yhdessä. Järjestön räjäyttäminen vapauttaa sinut ja yhteisösi uuteen toimintaan. Jos haluat tietää lisää järjestöjen uudistamisesta räjäyttämällä, ota yhteyttä!

Räjäytystyöpajan materiaalit löydät Propellipäiden sivuilta https://propellipaat.net/menetelmapankki/rajaytyspaja/

Katso video, ryhdy toimeen ja räjäytä järjestösi!