Follow Us On

Pitchmaalla mielekkäämpi maailma?

Blogi

Pitchmaalla mielekkäämpi maailma?

 


Eilen zanjanilainen ravintola pulppusi ideoita. Kahdeksan ryhmää nuoria astui lavalle pitchaamaaan omia ideoitaan parin päivän turismi-hackathonin päätteeksi. Yllättäen ideat ja tapa esittää niitä näytti hyvin tutulta.Pitchaus on in – myös Iranissa!

Terveysturismia syöpäpotilaille, maatalousoppi-app lapsille, lautapeli kotimaan matkaajille, uudenlaisia käyttöjä perinteisten matonkutojien taidoille… Kahdeksan tiimiä, joiden nuorin jäsen oli vasta 16-vuotias, esitteli omia ideoitaan tuomareille viidessä minuutissa. Ideat olivat valmistuneet kahden päivän tiiviin ryhmätyöskentelyn lopputulemana. Tuomarit esittivät kriittisiä kysymyksiä ja vetäytyivät lopulta yhdessä pohtimaan, kenen idean jatkotyöstämiselle antaa rahoitusta.

Nyt on hackathonien kultainen aikakausi! Ideat tuotetaan parissa päivässä monialaisissa ja monipuolisissa tiimeissä, jonka jälkeen ne esitellään tiukalle tuomaristolle. Paras idea palkitaan investoinnilla, jonka avulla se voidaan tuottaa lopulliseen muotoonsa. Englanninkielinen, tietotekniikan kehittämisestä alkuperänsä saanut sana ei ole vielä suomennosta itselleen saanut, mutta myös Suomesta löytyy liuta erilaisia hackathoneja.

Eli, keksitäänpä ensin termille suomenkielinen vastine. Miten olisi vaikka idealinko?

 

Entä minkälainen olisi mielenterveyden idealinko?

Idealingossa tutkimustuloksista ja asiakaskokemuksista juontavat parhaat mielenhyvinvointia edistävät ideat laitettaisiin linkoon -eli altistettaisiin yhteiselle tarkastelulle- muutamaksi päiväksi. Sen jälkeen niistä tuotettaisiin parhaat mahdollisimmat ideat luonnosversion muotoon yhdessä ryhmien mentoreina toimivien kokemusasiantuntijoiden kanssa. Tämän jälkeen ideat altistettaisiin tuomaristolle, joka koostuisi mielenterveystoipujista! Rahoitus etsittäisiin yrityssektorilta, kerättäisiin kansalaisilta tai saataisiin valtiolta.

 

Miltä kuulostaa?

Jos et vielä vakuuttunut, tässäpä vielä yksi syy sille, miksi tarvitsemme kipeästi mielenterveyden idealinkoa. Suomessa “Mielenterveyden häiriöt ja niihin lukeutuvat päihdeongelmat ovat kansanterveyshaaste. Väestön fyysisen terveyden parantuessa mielenterveyden häiriöiden suhteellinen osuus suomalaisesta sairaustaakasta kasvaa”, kiteytetään Valtioneuvoston kanslian Toimivat mielenterveys- ja päihdepalvelut -raportissa. Syitä on tähän on monia. Raportissa mainitaan, että mm. heikko asiakaslähtöisyys ja kokemusasiantuntijuuden hyödyntämättä jättäminen ovat nykyjärjestelmän kipupisteitä.

Tilausta mielenhyvinvoinnin edistämiselle ja nykyisten mielenterveystoipujien kuulemiselle siis on. Olisiko idealingoista yhdeksi ratkaisuksi asiakaslähtöisyyden vahvistamiseksi?

Eiköhän kokeilla!

 

millaTeksti: Milla Mäkinen

Teksti on osa kirjoitussarjaa, jossa Propellipäiden Milla Mäkinen tekee havaintoja Iranissa.