Kukunori ja Kulttuurityöpaja Lumo järjestivät Diagnooseista ratkaisuihin -tapahtuman Porissa, Suomi Areenan aikaan 18.7.2019. Tapahtumassa haluttiin tuoda vaihtelua sinänsä herkulliseen kuohuviiniperinteeseen.
Kulttuuripaja Lumon tiloissa Propellipäät pystyttivät baarin, jossa loihdittiin jokaiselle vieraalle oma juoma. Tilan seinälle oli kiinnitetty lappuja joissa oli ideoita, iskulauseita ja kommentteja, jotka oltiin saatu vastauksena #pääasia -avaukseen. Ensin vierasta pyydettiin valitsemaan seinältä itselleen lappu, joka hänen mielestään sillä hetkellä oli osuvin mielen hyvinvoinnin kannalta tärkeä asia.
Lappuihin kirjatuista asioista tuli juomien nimiä. Näin saatiin aikaiseksi uusia drinkkejä kuten “Lepoa ja aktiviteettia sopivassa suhteessa”, “kokonaisvaltaista ihmisen hyvinvointia”, “mielekäs tekeminen (työ- ja vapaa-aika), “mielenrauhaa”, “toimintakykyä” ja “perhekeskeisyys” vain muutamia mainitakseni. Juoman saatuaan vieraat jatkoivat Propellipäiden Ratkaisutyöpajaan pohtimaan mielen hyvinvointiin liittyviä kysymyksiä.
Raaka-aineina käytimme vihreää teetä, Kukicha-teetä, chili-inkiväärimatéeta, Hibiscusteetä, hibiskuksenkukkaa, laventelinkukkaa, kuivattua nokkosta, hunaja-inkivääriomenasiiderietikkaa, tyrnimehua, spirulinaa, lucumajauhetta, raakakaakaojauhetta, inkivääriä, siruunaa, limeä, vichyä, karvasmanteliaromia, vanilja-aromia ja muutamia muita ainesosia.
Voi olla, ettei Porin, tai Helsinginkään ravintoloista toistaiseksi saa tilattua “Ihminen voi hyvin jos mieli voi hyvin” -drinkkiä, mutta kukaties jo ensi kesänä!
Miksi jäätee? Miksi itsetehdyt makusiirapit? Miksi tehdä jokaiselle vieraalle oma juoma, miksi sotkea? Miksi alkoholitonta?
Vastaus: Miksi ei! Kiinnostavat, oudot juomat, jotka saattavat ajoittain maistua jopa hyvältä ovat virkistävä, jopa aavistuksen verran radikaali ratkaisu isojen yleisötapahtumien aikaan, jossa alkoholipitoinen juomatarjoilu on monesti oletusarvo. Meidän haavenamme oli kuitenkin tehdä jotain eri lailla ja nähdä outoa vaivaa.
Baarimme toimi myös ensimmäisenä prototyyppinä baarityöpajakonseptille jota voimme kehittää eteenpäin rajattomasti. Esivalmistelut voi tehdä joko hyvin pitkälle, suunnitella juomat ja niiden reseptit ja keskittyä vain juomien tarjoiluun, toisaalta voi valmistaa vaikka vain osan pohjista valmiiksi ja jättää suunnittelun kulloisellekin toteuttavalle tiimille, kuten tässä tapauksessa tehtiin. Olen itse aikoinaan työskennellyt pitkään ravintola-alalla ja minulla on paljon tietotaitoa drinkkien valmistuksesta. Kokemustani ja visiotani hyodyntäen suunnittelin pohjan konseptille, joka viimeisteltiin Lumolaisten kanssa paikan päällä. Lumosta sain työkavereikseni baarihommiin Lumon ohjaajan Minnan ja vertaisohjaajan Sirpan. Perehdytyksen kesto oli suhteessa konseptin omituisuuteen olematon ja tästä huolimatta kummatkin ottivat tilanteen ja juomien valmistuksen heti haltuun. Viimeistelimme idean yhdessä ja Sirpa suunnitteli ja rakensi kanssani baaritiskin ja tarjoilualueen. Reseptit kehittyivät päivän mittaan kokeilemalla ja itse maistelemalla.
Tapahtuman alettua tiskin takana oli hauskaa ja juomat näyttivät maistuvan vieraille suurimmaksi osaksi hyvin – toisinaan kokeilimme niin rajuja yhdistelmiä että päätimme vieraan kanssa yhdessä että tehdään uusi. Usein kyse oli siitä että olin itse lorauttanut “Turbo”-pullostani (joka sisältää käytännössä kaikkea lakritsista spirulinaan) liian ison lorauksen vieraan juomaan, joka ymmärrettävästi luotasi drinkin nauttijan seikkailunhalun rajat, ja Sirpa tai Minna tekivät vieraalle uuden, herkullisen juoman.
Kysyntä alkoholittomille juomille, jotka ovat jotain muuta kuin limonadia tai mehua kasvaa jatkuvasti ihmisten kiinnittäessä yhä enemmän huomiota terveyteensä ja hyvinvointiinsa ja toisaalta myös moni valitsee syystä tai toisesta kokonaan alkoholittoman elämäntavan.
Itse uskon että myös moni ihminen, joka ei erityisesti halua välttää alkoholia, nauttisi monesti alkoholittomia juomia myös tilaisuuksissa ja ravintoloissa, joissa päätyvät juomaan alkoholipitoisia juomia, mikäli kiinnostavampia vaihtoehtoja olisi tarjolla. Kulttuurissamme kuitenkin toistaiseksi alkoholipitoista tarjoilua tunnutaan pidettävän arvokkaampana ja vakavasti otettavampana kuin alkoholitonta.
Maailman metropoleissa peräänkuulutetaan “Drink optional” kulttuuria “Drinking as default” -kulttuurin tilalle ja esimerkiksi New Yorkissa ja Lontoossa toimii jo useita alkoholittomia baareja. Toisaalta ajatuksella toteutettu alkoholiton juomatarjoilu saattaa jo itsessään toimia keskustelunavaajana tai tuoda uutta, virkistävää näkökulmaa tilaisuuksiin. Jo yhdenkin konvention rikkominen voi avata urautuneita kaavoja!
Lopulta kukaan ei valinnut seinältä omaa suosikkiani, “Äärimmäisen tärkeä asia”, joten valmistin sen itselleni tapahtuman päätteeksi.
Tässä resepti (ulkomuistista):
Äärimmäisen tärkeä asia
- 4cl Hyvänmielen booliuutetta (sisälsi ainakin Kukicha-teetä, japanilaista vihreää teetä, kuivattua & rouhittua nokkosta ja sitruunamehua, tulee maistua kirpeältä mutta teemäiseltä. Vähän kuin kaupallinen jäätee mutta parempaa)
- 1 vajaa teelusikallinen hunaja-inkivääriomenasiiderietikkaa (erittäin ujo lusikallinen riittää)
- 1cl sitruunamehua (voi olla enemmän jos haluaa kirpeämpää tai jos boolipohja ei ole kovin kirpeä)
- 0,5cl inkivääri-sokerisiirappia (keitetään sokeria veteen niin kauan että ei enää liukene, lisätään raastettua inkivääriä, annetaan jäähtyä, jääkaapissa niin kauan että on jääkylmää, jonka jälkeen käyttövalmis
- Jäitä
- Vichyä lasin täytteeksi
- Koristellaan kuivatulla hibiskuksenkukalla
- Nautitaan, varovasti, keskittyen miettimään mikä on itselle Äärimmäisen tärkeä asia
-Timo/Propellipäät