Follow Us On

Sossut mikissä – Roso-tuotanto järjesti nuorisotyön päivillä rap-workshopin

Blogi

Sossut mikissä – Roso-tuotanto järjesti nuorisotyön päivillä rap-workshopin

 

Roso-tuotanto osallistui Lounais-Suomen nuorisotyön päiville Turussa 30.8. Päivän aikana Roson toimintatapoja esiteltiin sossusessareiden muodossa.

 

Sossusessarit on rap-workshop sosiaalityön ammattilaisille. Sessareiden aikana osallistujat pääsevät tutustumaan Roson työpajamalliin sekä oppimaan räppäämisen alkeista ja musiikin äänittämiseen tarvittavasta laitteistosta. Työpajan tavoitteena on näyttää, miten osallistavaa ja mielekästä musiikkitoimintaa nuorille voidaan järjestää matalalla kynnyksellä.

 

Musiikkitoimintaa helposti ja realistisesti

Roson periaatteiden mukaisesti, sossusessareissa keskeistä on oppiminen itse tekemällä. Aluksi esitellään lyhyesti tarvittava välineistö hintoineen; mikki, äänikortti, tietokone, musiikinteko-ohjelmisto eli DAW, sekä tietysti biitti, eli rapin taustalle tuleva musiikki.

Niin sossusessareiden kuin musiikkityöpajojen johtavana ajatuksena on ollut poistaa mystisyyttä musiikintekoprosessista. Musiikin tekemiseen, äänittämiseen ja jopa julkaisuun ei välttämättä tarvita ammattimuusikkoja tai maltaita maksavia studiolaitteita; perustaidoilla ja laitteistoilla pääsee pitkälle.

– Internet on täynnä tutoriaaleja ohjelmistoista ja ilmaisia biittejä, pajan ohjaajat Aleksi Lemola ja Niko Nova korostavat.

Musiikkitoiminnan järjestäminen on helppo aloittaa juuri räpistä. Pienellä perehdytyksellä riimien ja säkeiden rakenteeseen, kuka tahansa voi tuottaa omia tekstejä. Ja kun tekstit on kirjoitettu, ne voi räpä valmiin tai itse tehdyn biitin päälle.

– Ja sitten vain Spotifyhin, vitsailee Niko räpättyään ja äänitettyään esittelemänsä riimiavun rakentamansa freestylen.

Kun räpin perusteet on käyty läpi ja Niko Nova näyttänyt oman esimerkkinsä, jokainen workshopin osallistuja pääsee itse kirjoitushommiin. Yhteiseksi aiheeksi valittiin nuorisotyön päivät. Juuri riimittelyn helppous yllätti positiivisesti osallistujat:

– Jännitin alussa, mutta ei se riimittely niin vaikeaa olekaan, eräs osallistuja kertoo.

 

Haluaisitko tietää lisää Roson tavasta järjestää työpajoja ja musiikkitoimintaa?

Nuorisotyöntekijät ja muut sosiaalialan ammattilaiset ovat tervetulleita osallistumaan Roson työpajoihin nuorten kanssa. Ryhmän jäsenenä opit toimintatavoistamme ja musiikin tekemisestä käytännössä, itse tekemällä. Syksyllä 2022 Roso järjestää neljä työpajaa, joista kahdessa tehdään musiikkia, mikäli olet kiinnostunut osallistumisesta, otathan yhteyttä. Lisätiedot pajoista löydät Roson sivuilta (https://www.rosotuotanto.fi/).

 

Sampo Riskilä
Vastaava ohjaaja
sampo.riskila@kukunori.fi
040 732 8115

 

Kukunorin Roso-Tuotanto on verkossa toimiva nuorille suunnattu luova yhteisö ja tuotantotalo, jossa taidemuotoina on mm. musiikki ja musiikin tuotanto, kuvataide, luova kirjoitus ja pelit. Ohjaajina toimivat musiikin, musiikki- ja tapahtumatuotannon sekä kuvataiteen ammattilaiset, joiden ohjauksessa on mahdollista viedä omat projektit nextille levelille.

Projektien tuotoksia julkaistaan Roso-lehdessä sekä Roso Recordsin Spotify- ja Youtube-kanavilla. Toiminta tapahtuu verkossa ja on osallistujille maksutonta.

Mukaan yhteisöön ja pajoihin pääset: https://www.rosotuotanto.fi/