Follow Us On

Työuupumuksesta toipunut Soja Männistö maailman mielenterveyspäivänä: ”Muista, ettet ole yksin, meitä on monta muutakin”

Tiedotteet

Työuupumuksesta toipunut Soja Männistö maailman mielenterveyspäivänä: ”Muista, ettet ole yksin, meitä on monta muutakin”

 

Hyvinvoinnin tulevaisuus -podcastissa vieraillut Soja Männistö oli varma, ettei hänestä tulisi enää koskaan opettajaa. Takana oli vuosien työuupumus, joka johti lopulta masennukseen ja sairauslomakierteeseen. Soja kielsi tilanteen pitkään paitsi itseltään, myös läheisiltään. Tarvittiin täydellinen pysähtyminen ja koko lähipiirin tuki, jotta matka toipumiseen alkoi. Sojan viesti maailman mielenterveyspäivänä 10.10. on: ”sinun ei tarvitse jäädä yksin”.

Yhä 20 vuoden jälkeen luokanopettajana työskentelevä ja kokemusasiantuntijana toimiva Soja haluaa tarinallaan nostaa esille sitä, että mielenterveyden haasteita kannattaa kohdata ja käsitellä työpaikalla yhdessä:

“Se että joku ihminen tuli, ja sanoi suoraan mulle, että nyt riittää. Jotenkin kaikkien tahojen tukemana osasin lopulta laskea irti ja tajusin, että tämä ottaa aikansa. Myöhemmin olen saanut tukea ja auttaa työkavereitani hieman samanlaisissa tilanteissa, mitä itse olen joutunut kokemaan.”

Mielenterveys on jokaisen oikeus – myös työpaikoilla

Mieli ry:n #vihreäävaloa -kampanjan teema maailman mielenterveyspäivänä on tänä vuonna “Mielenterveys on jokaisen oikeus”: omista tunteista pitää voida puhua ja vaikeissa tilanteissa on saatava apua matalalla kynnyksellä. 

Mielenturvaa-verkostoa fasilitoivan Kukunori ry:n toiminnanjohtaja Markus Raivio haluaa muistuttaa, että hyvä mielenterveys on jokaisen oikeus ja yhteinen asia – myös työpaikoilla. Olemme lopulta kaikki vastuussa toistemme hyvinvoinnista:

“Vaikka työelämän mielenterveyshaasteita osataan tänä päivänä jo tunnistaa ja hoitaa organisaatioissa entistä ennakoivammin, moni jää yhä yksin. Usein taustalla on niin yksilön mielessä kuin työpaikan toimintakulttuurissa vallitseva pärjäämisen kulttuuri, häpeä tai leimaantumisen stigma. Tosiasia kuitenkin on, että harvemmin vain yksi uupuu työyhteisössä.”

Työelämään kaivataan lisää tavallisia, toivon tarinoita

Moni työuupunut päätyy etsimään parempaa hyvinvointia alansa ulkopuolelta. Sojan kertomus on kannustava esimerkki siitä, kuinka suunta parempaan hyvinvointiin voi löytyä uudelleen ilman radikaalia alanvaihtoa. Helppoa se ei ole kuitenkaan ollut:

“Töihinpaluun onnistuminen vaati useita työkokeiluja. Tein alkuun 40 % viikosta töitä koulusihteerin apuna. Välillä pyörähdin oppilaiden parissa, mutta huomasin etten ollut valmis. Vähitellen lisättiin työmäärää toimistohommissa, kunnes olin valmis kokeilemaan opetuspuolelle menemistä.”

Soja tekee yhä arjessaan töitä oman hyvinvoinnin eteen, joka päivä:

“Vieläkin joudun tekemään ajatustyötä, etten lipsahda samaan oravanpyörään jossa aikoinaan olin. Vaikka välillä se on vaikeaa, oon aika tyytyväinen itseni, että oon pystynyt pitämään omat rajani. Oon onnellinen siitä, mitä mun elämä tällä hetkellä on.”

Markuksen mukaan Sojan kaltaisia tavallisia, rehellisiä työelämän tarinoita tarvitaan lisää. Sankaritarinoiden ja yksin pärjäämisen aika on ohi:

– Mielen hyvinvointia rakennetaan arjessa joka päivä uudelleen. Mikäli haluamme taittaa mielenterveyskriisin, tulee katseita kääntää yhteisöihin. Tämän vuoksi Mielenturvaa-verkosto on olemassa. Haluamme varmistaa ettei mikään työpaikka jää yksin haasteiden kanssa. Sojan tarinassa on paljon opittavaa siihen, millaisia ratkaisuja työhyvinvoinnin kehittämiseen voikaan löytyä, kun siihen on yhteistä tahtoa.”

Sojan viesti maailman mielenterveyspäivänä 10.10. ihmisille, jotka kamppailevat mielen hyvinvoinnin kanssa:

“Muista, että sä et ole yksin, meitä on monta muutakin. Ja vaikka tällä hetkellä tuntuu tosi synkältä, niin jossakin vaiheessa ihan varmasti se valonpilkahdus sieltä näkyy. Ja sitten kun niitä tulee enemmän, saattaa olla että jo yksi päivä on valoisa…

Ja siitä se sitten vähitellen lähtee.”

– 

Kuuntele Sojan koko haastattelu Hyvinvoinnin tulevaisuus -podcastin ”Työuupumuksesta työhyvinvointiin” -jaksosta tai Mielenturvaa-verkoston blogista. 

 

Lisätietoa: Maailman mielenterveyspäivä

WHO:n kansainvälistä mielenterveyspäivää vietetään vuosittain 10. lokakuuta, jolloin pyritään lisäämään tietoisuutta mielenterveysongelmien kirjosta. Päivä tarjoaa myös mielenterveysalalla työskenteleville mahdollisuuden keskustella ratkaisuista mielenterveyden edistämiseen maailmanlaajuisesti.

Suomessa Mieli ry:n vuoden 2023 kampanjateemana on ”Mielenterveys on jokaisen oikeus”. Voit osallistua #vihreäävaloa tempaukseen monin eri tavoin. Jakamalla kampanjaviestiä olet mukana edistämässä avoimempaa keskusteluympäristöä mielenterveydestä. Lue lisää: mieli.fi/kymppikymppi

– 

Jääkö mielenterveys jää työpaikallasi näkymättömäksi? Lue lisää Mielenturvaa-verkoston työstä ja haasta työpaikkasi mukaan: mielenturvaa.fi