Follow Us On

Unelmien maailma 2023!

Blogi

Unelmien maailma 2023!

 

Propellipäiden Kokeilulaboratorioon kokoontui huhtikuun lopulla kehitysvammaisia ihmisiä ja heidän läheisiään unelmoimaan maailmaa vuonna 2023. Paikalla oli väkeä Sofianlehdon toimintakeskuksesta ja Lyhty ry:n Kivimediasta sekä Kukunorista.

Unelmien maailma 2023! toteutettiin Propellipäiden osallistavilla työpajamenetelmillä. Työpajan mallina käytettiin Propellipäiden ideapajamallia. Yhteiskehittäminen onnistuu kehitysvammaisten kanssa samoilla menetelmillä kuin muidenkin. Työpajassa henkilökohtainen tuki on tärkeää koska ihmiset ovat erilaisia. Myös fasilitoinnin merkitys on suuri. Unelmien maailma 2023 -pajaa fasilitoivat Propellipäiden muutosmuotoilupäällikkö Milla Mäkinen, hankevastaava Markus Vähälä ja kansainvälisten asioiden sihteeri Ysi Valve.

Työskentely tapahtui legoilla ja maailmoja rakennettiin rakennusmestareiden johdolla. Aamupäivän aikana rakensimme raivokkaasti, tuhosimme useamman kakun ja saimme aikaiseksi pitkän listan unelmia.

Legoilla rakennetaan tulevaisuus

Purkuvaiheessa kävi selväksi, että pitkä lista toiveita tiivistyy muutaman teeman ympärille: itsemääräämisoikeus, ihmissuhteet, työ, yhteiskunta ja ympäristö, asuminen sekä liikkuminen.

Itsemääräämisoikeus tarkoittaa unelmoijille oikeutta päättää omista asioista sekä mahdollisuutta osallistua yhteisistä asioista päättämiseen muun muassa äänestämällä vaaleissa. Oikeuden toteutuminen edellyttää, että saa vaikeisiin asioihin tukea tarpeen mukaan.

Kukaan ei jää yksin!

Unelmoijien maailmassa ihmiset tervehtivät toisiaan ja pysähtyvät rappukäytävässä rupattelemaan. Lisäksi on erityisiä tiloja kohtaamiseen, joissa olla muiden kanssa. Osallistujat unelmoivat omasta rakkaasta ja perheistä kehitysvammaisten ja vammattomien ihmisten kesken. Lapsilla on uudenlaisia nimiä!

“Meillä on osaamista jakaa muille!”

Unelmamaailmassa 2023 kaikki ovat tervetulleita töihin ja töistä saa palkkaa. Osallistujat suunnittelivat tiedotuskampanjoita kehitysvammaisuudesta kouluihin, ideapajoja ympäri Suomen ja yhteistyötä muiden maiden ihmisten kanssa. Moni haaveili jatkavansa työtä median ja kulttuurin parissa tai aloittavansa sen!

 

Kehittyvät ihmiset saavutettavassa maailmassa

Monet unelmoijien ideoista liittyivät yhteiskunnan rakenteisiin ja ympäristöön. Maailmassa on hyväksyvä tunnelma sekä psyykkistä, fyysistä ja sosiaalista esteettömyyttä. Vuonna 2023 luonto on monimuotoinen, sähkö päästötöntä tuulivoimaa ja kaikki aseet tuhottu. Ihmiset puhuvat toistensa kanssa monia kieliä, jotka yleistyvät maahanmuuttaneiden ihmisten myötä. Kehitysvammainen-sana on korvattu sanoilla kehittyvä ihminen.

Tulevaisuudessa asutaan itse valituissa kodeissa, jotka ovat älylaittein ja -rakentein varustettuja. Älylaitteet auttavat muun muassa puhumattomia ihmisiä tulemaan kuulluiksi ja ymmärretyiksi. Kodeissa on empatiaa, turvallisuutta ja huolenpitoa. Kaupunkeihin rakennetaan korkeita taloja, joista on kauniit näkymät. Unelmoijat toivoivat paljon katseltavaaa: sekä oikeita eläimiä ja luontoa että kuvia näistä.

Unelmamaailmassa liikutaan sähköautoilla, -pyörillä ja mielikuvituksellisilla kulkuvälineillä. Kaikki pääsevät liikkumaan haluamiinsa paikkoihin.

Miltä sinun unelmamaailmasi näyttää?

 

Tulevaisuuden unelmointi vuodelle 2023 liittyy Kehitysvammaliiton stretegiatyöhön. Myös muut organisaatiot voivat käyttää aineistoa omassa työssään. Lataa itsellesi kooste pajasta PDF-muodossa.

 

Blogin kirjoittaja Ysi Valve on Propellipäiden tuntityöntekijä, joka on kansainvälisten asioiden sihteeri, erityisopettaja ja vammaisaktivisti.