Follow Us On

Pelkkä pallo riittää

Blogi

Pelkkä pallo riittää

29.10.2020
Blogi

 

Pelaamiseen riittävät pelkkä pallo ja mikä tahansa tasainen alusta kentäksi. Tätä lausetta olemme kävelyfutishankkeessa toistaneet viimeiset kaksi ja puoli vuotta lähes joka kerta, kun olemme esitelleet lajia uusille toimijoille. Toteamuksen tarkoituksena on ollut alleviivata sitä helppoutta ja vaivattomuutta, joka tekee kävelyjalkapallosta toimivan liikuntamuodon. Pelaamiseen ei tarvita erityisiä varusteita, kalliita kenkiä tai teknisiä urheiluvaatteita. Helpoimmillaan pelkkä pallo riittää.

Pelkän pallon riittävyys on silti asia, joka on vaikea pitää mielessä hanketyön tuoksinassa. Kävelyfutis ylitti hankehakemukseen listatut määrälliset ja laadulliset tavoitteensa jo ensimmäisen vuoden aikana, mutta silti (tai ehkä juuri sen takia) kiusaus värittää viivojen yli riittämättömyyden pelossa kulki pitkään läsnä: Eihän pelkkä pallopeli voi olla riittävää ja merkityksellistä mielenterveys- ja päihdetyötä. Kiusaus lähteä organisoimaan suurta mielenterveysaiheista kampanjaa, jossa otamme kantaa päivänpolttaviin ongelmiin, tai haalia lisää julkkiksia kertomaan kävelyjalkapallon hienoudesta nosti ajoittain päätään. Suurimmilta hutilyönneiltä vältyttiin kuitenkin sen ansiosta, että lajista innostuneet ihmiset pitivät myös hankkeen jalat maassa ja palauttivat ajatuksen lopulta aina sinne, mikä on oikeasti merkityksellistä ja toimivaa: pelkkään palloon.

Kävelyfutis on ensisijaisesti hauskaa

Kävelyfutis on tehnyt hankkeen aikana useita kyselyitä pelaajille, ja saamiemme vastausten pohjalta olemme voineet julistaa, miten pelaajien yksinäisyys on vähentynyt, raittiiden päivien määrä on lisääntynyt ja osallisuuden tunne voimistunut. Saamistamme tuloksista on ollut helppoa ja mielekästä kertoa suurelle yleisölle ja rahoittajalle, mutta huomattavasti vaikeampaa on pukea mitattavaan ja helposti tiedotettavaan muotoon sitä, mikä on lopulta tärkein yksittäinen aspekti kävelyfutiksessa: kyseessä on pelkkä pallopeli, jonka tarkoituksena on olla hauskaa. Yhdessä tehtävä urheiluharrastus. Ei mitään sen enempää, ei mitään sen vähempää.

Jokainen kyselyihin vastannut kävelyjalkapalloilija on ilmoittanut yhdessä pelaamisen, ja sen mukanaan tuoman hauskuuden olevan päällimmäinen syy sille, miksi harrastus jatkuu viikosta ja kuukaudesta toiseen. Kunnon kohentuminen, raittiiden päivien sekä mielekkäiden ihmissuhteiden lisääntyminen ovat hauskuuden seuraus, eivät syy. Hauskuuden käsitteen voi varmasti pilkkoa pieniin paloihin, joista ovat eroteltavissa yllämainitut osallisuus tai yksinäisyyden vähentyminen ja muut mielenterveyden munkkilatinalta kalskahtavat termit, jotka voidaan kirjata rahoittajaa varten nättiin pakettiin näin osoittaen, että juuri me teemme merkityksellistä työtä. Aika ajoin on kuitenkin virkistävää heittää “Näitä käsitteitä rahoittaja arvostaa” -järjestösanakirja mäkeen ja todeta suuressa yksinkertaisuudessaan, että pelkkä pallo riittää.

Matias Sakko

Kirjoittaja siirtyy uusien haasteiden pariin marraskuussa 2020 ja haluaa näin ollen kiittää viimeisen kahden ja puolen vuoden aikana tutustumiinsa upeisiin kävelyfutispelaajiin ja -ohjaajiin. Nähdään pelikentillä myös tulevaisuudessa!